Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Leer het DDA bestuur kennen

23 april 2024
 1. Wie ben je en welke portefeuille heb je?
  Ik ben Martijn Vervoordeldonk, ik woon in Rosmalen en ben sinds april 2021 bestuurslid bij DDA. Ik ben verantwoordelijk voor de portefeuille Finance en ik ben betrokken bij Stichting Digitaal Burgerschap Nederland. Ik heb zelf sinds 2000 een digitaal bureau gehad, maar ben sinds de overname van mijn bureau door iO,  Partnership Manager.
 2. Waarom ben je DDA bestuurslid en waarom vind je het leuk?
  Ik werd gebeld door Alex Otten. Dat was die andere Brabander in het DDA bestuur. Geweldige pitch had hij; “het brengt je veel, en moet ook gezellig zijn”. Na een culinaire kennismaking (zo is Alex) was ik ‘om’.
  Ik ben niet alleen bestuurslid vanwege de portefeuille finance, want dat is de portefeuille met de minste inspanning: ik zorg ervoor dat de begroting klopt en dat we hem nakomen. Ik vind het vooral leuk omdat ik zelf inmiddels 20 jaar in het vak zit. Ik ben in 2000 gestart met een eigen agency, en ik weet nog uit die tijd hoe cool ik het vond dat ik lid mocht worden van PIBN (de voorloper van DDA). Als ondernemer wil ik altijd graag klankborden met andere agency-ondernemers, het voelt dan toch alsof ik niet de enige ben die problemen heeft en je hoeft vooral het wiel niet zelf uit te vinden. Ik vind dat ik het verplicht ben om dat ook terug te geven aan de branche, en dat doen gelukkig meer ondernemers. Ondanks dat de branche steeds volwassener is geworden, lopen veel ondernemers tegen dezelfde problemen aan. Ik vind het nog steeds leuk om mijn kennis te delen en te leren van andere ondernemers. Met name het netwerk en de informele, transparante sfeer van DDA vind ik zo leuk. Los van het feit dat we een fantastisch bestuur hebben, gezellige vergaderingen, goede activiteiten, maar vooral het netwerk eromheen met 160+ bureaus – dát is wat het interessant maakt. Het is uiteindelijk een sector waar ik nog steeds met plezier werkzaam in ben. 
 1. Wat is je expertise en achtergrond?
  Van oudsher ben ik ondernemer, ik heb mijn bedrijf opgericht en zijn uiteindelijk uitgegroeid naar een organisatie met 35 collega’s. Ik ben niet zozeer een marketeer of techneut, maar weet van beide domeinen genoeg om inmiddels directies te adviseren in klankbord setting in hoe ze met digitale transformatie om moeten gaan en wat slimme investeringen zijn en wat niet. Enerzijds omdat ik zelf de kennis heb van digital, maar ook omdat ik het ondernemen snap. Ik ben het beste in mijn rol als ik als challenger aan tafel zit met teams of met teams van klanten. Mijn kwaliteit is om teams bij elkaar te houden en te motiveren en ze daadwerkelijk onderdeel uit te laten maken van een team zodat ze kunnen zien wat hun bijdrage daaraan is. Het bewaken van cultuur, zorgen dat je cultuur op papier komt te staan en dat je mensen daarop gaat selecteren. Dat zorgt ervoor dat mensen voor elkaar door het vuur gaan.Dat is overigens niet wat ik nu doe: als Partnership Manager zorg ik ervoor dat al onze partners die wij nodig hebben om onze diensten te kunnen leveren zorgen dat er goede afspraken komen, en tegelijkertijd zorg ik ervoor dat die kennis binnen de groep beschikbaar komt. Ik weet meer van techniek dan van marketing, en dat helpt me in mijn huidige vak ook omdat ik veel technische partners spreek. Ik kan uiteindelijk wel door mooie taal heen prikken om te kijken wat ze te bieden hebben.
 1. Wat zou je nog graag op willen pakken in jouw tijd bij DDA?
  De tijd is beperkt want eigenlijk zou ik dit jaar gaan afzwaaien. We hebben met elkaar een gezette termijn afgesproken, want we moeten niet te lang blijven zitten, maar ik mag toch een jaartje langer blijven: tot april 2025. Er zijn een aantal dingen die we scherp hebben gesteld tijdens onze laatste ambitiesessie afgelopen september: ten eerste dat we flink willen groeien met het aantal leden, want we hebben nog maar een klein beetje van de markt te pakken. Ik word wekelijks verrast door nieuwe agencies, de potentie is zoveel groter. De content moet blijven aansluiten bij de leden, niet alleen voor DGA’s, maar ook voor senior collega’s. En ten tweede ook de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken: zorgen dat we een bureau hebben dat daarop uitgerust is. We moeten zorgen dat we een organisatie hebben die meer dan 200 leden kan bedienen en steeds die 10+ kan blijven halen.
 1. Wat doe je graag in je vrije tijd?
  Ik zit veel op de racefiets. Ik ben ermee begonnen tijdens corona, dat heeft me echt iets goeds gebracht. Ik ben toen ook gestart met wandelen, maar inmiddels alweer gestopt ;-). Ik houd van lekker eten en een borrel erbij met vrienden en familie. Ik heb al bijna 40 jaar hetzelfde hechte vriendenclubje, dus lekker overzichtelijk. We koken uitgebreid, daar kan ik echt de hele dag over doen. Meerdere gangen op sterrenniveau (vind ik) met bijpassende wijnen, en er dan een sport van maken om de beste producten te halen in verschillende winkels.
  We houden ook van verre reizen met het gezin, we hebben onze kinderen al vrij vroeg meegenomen op reis en die vinden dat fantastisch. Dit jaar gaan we naar Indonesië. We skiën ook fanatiek, we gaan ieder jaar minimaal 1x skiën met het gezin en met vrienden.
  Daarnaast stuur ik een foto van carnaval mee voor dit interview. Ik vier nog elk jaar carnaval in Oeteldonk met mijn vader, die is 75 en die staat ook gewoon in de kroeg. Dat betekent veel voor me.
 1. Welk onderdeel van onze digital expertises zou je willen kunnen, maar kun je (nog) niet en waarom?
  Ik ben heel erg geïnteresseerd in AI en alle mogelijkheden die daarbij horen. Ik luister er veel over en zou er graag mee aan de slag gaan. Als ik hoor hoeveel mensen nu allerlei tooltjes aan het bouwen zijn, dan zou ik daar meer tijd aan willen besteden. AI blijft nu nog vaak hangen op het niveau van ChatGPT en dan vinden mensen dat ze er al heel veel mee doen, maar ik denk dat er nog zoveel kansen liggen en daar zou ik dan wel een stap in willen zetten. 
 1. Wat heb je recentelijk gelezen, gekeken of geluisterd waar je veel inspiratie van gekregen hebt?
  Ik kom erachter dat ik eigenlijk geen managementboeken lees. Als ik die krijg, leg ik ze ergens op de stapel om er vervolgens niks meer mee te doen. Wat ik wel leuk vind om te lezen zijn boeken over excentrieke ondernemers, bijvoorbeeld over Phil Knight, de oprichter van Nike. Of bijvoorbeeld de teloorgang van FTX. Ik beschouw dat als managementboek. En wielerliteratuur natuurlijk. Ik luister veel naar podcasts, vooral actualiteiten, ik probeer bij te blijven met Oekraïne en Gaza, enluister naar tech, AI en ook over het vak waar ik de afgelopen jaren meer mee te maken heb gehad, zoals overnames, M&A en het schalen van bedrijven. Ook luister ik graag naar bijzondere verhalen, zoals The Winds of Change. Het gaat over het nummer van The Scorpions, waarbij alles erop heeft gewezen dat de CIA het nummer heeft geschreven om uiteindelijk de Russen te hersenspoelen. Hetzelfde heb ik ook met De Kunst Van Het Verdwijnen, over een tunnel roof in hartje Antwerpen. Dat soort verhalen, waargebeurde crime, daar ga ik heel goed op.

  Winds of Change
  https://share.podimo.com/s/09yOjYkJ

  Kunst van het verdwijnen
  https://share.podimo.com/s/ZQ7oMZpE