Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Partnerbijdrage: Rootnet, een managed hosting bedrijf voor digital agencies

29 april 2024

Wij zijn Rootnet, een managed hosting bedrijf voor digital agencies. 22 Jaar geleden begonnen op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Niet eens zozeer vanuit een strak businessplan, maar wel vanuit de liefde voor techniek. De eerste servers hingen al vóór de Kvk-inschrijving. Die passie en liefde voor automation zijn niet verdwenen, maar hebben wel serieuze vormen aangenomen: we dragen nu de verantwoordelijkheid voor tienduizenden webapplicaties. Dat is wel een verschil met het eerste uur, de organisatie is nu 24/7 operationeel.

Agencies en hosting
Al vrij snel werkten we hoofdzakelijk voor digital agencies. Zij hebben de bijzondere situatie waarbij de opdrachtgever veelal ook de verantwoordelijkheid voor hosting bij een bureau neerlegt. Begrijpelijk, want één aanspreekpunt maakt de coördinatie een stuk eenvoudiger. Echter nemen de eisen die worden gesteld door dezelfde opdrachtgever rondom hosting steeds verder toe. Het kunnen voldoen aan compliance eisen als ISO/NEN, NIS2 of zelfs de standaarden op internet.nl zijn van invloed op het winnen van een opdracht. Vooral bij webapplicaties voor de industrieën ‘zorg’ en ‘overheid’. Het is moeilijk dit allemaal in te vullen zonder een goede hostingpartner.

Soms heeft een opdrachtgever een hele fanatieke CISO. Die nemen wij dan mee voor een rondleiding door het datacenter. We zijn trots op ons werk en voldoen aan alle relevante certificeringen en verklaringen. Na zo’n rondleiding merken we dat eventuele zorgen verdwijnen en onze klant, het bureau, die krijgt dan de opdracht gegund! Mooi om deel uit te mogen maken van dit proces.

Kostbare uren binnen een bureau
Bij veel bureaus gaan er kostbare uren verloren aan de inrichting en het beheer van hosting. Veelal repeterend en foutgevoelig werk. Dit ligt dan ook nog eens bij developers die toch al schaars zijn in de markt. Daar wordt niemand blij van, en dat vinden wij zonde. Voor ons lag daar dan ook een mooie uitdaging. Vrijwel al die handelingen hebben we weg kunnen automatiseren. Dat scheelt tijd én menselijke fouten. Voortaan maakt een projectmanager het project aan en de rest loopt. Dat is dan ook waar wij zo van op aan gaan: complexe zaken wegautomatiseren. Schetsen, MOCcen en vlot releasen. Feedback vergaren en door! Dan krijg je een dienst dat echt goed aansluit.

Hosting als recurring inkomstenbron
Het is onze taak om alle omgevingen 24/7 te monitoren op beschikbaarheid, software te patchen en natuurlijk backups veilig te stellen. De service level agreement tussen ons en het bureau is stevig, maar garandeert dat het bureau hier geen omkijken meer naar heeft. Zodat zij zich kunnen focussen op de zaken waar ze goed in zijn. De kosten van hosting hoeven voor bureaus geen vaste kostenpost te zijn, sterker nog, je kan hier een mooi model omheen bouwen. Wat voor ons vanzelfsprekend en standaard is, is bijvoorbeeld de 24/7 monitoring. Voor klanten van onschatbare waarde, voor bureaus, met onze hulp, makkelijk in te vullen. Daar liggen voor veel bureaus nog kansen.

Als partner van Dutch Digital Day zijn we op 28 juni ook dit jaar weer van de partij. We kijken er naar uit om je daar te ontmoeten! Altijd leuk om onder het genot van een biertje te kunnen sparren.