Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Gezonde digitale industrie heeft dito tarieven nodig

07 december 2022

Amsterdam, 8 december 2022 – De hoge inflatie raakt ook digitale bureaus, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA). De branche verwacht 2022 af te sluiten met een gemiddelde groei in omzet van 4,8%, een flinke daling ten opzichte van 2021 (14,9%). Gecombineerd met de sterk gestegen prijzen betekent het dat de winstmarge voor digitale bureaus onder druk komt te staan. DDA acht een flinke tariefverhoging noodzakelijk.

Waar de branche in 2021 na ‘coronajaar’ 2020 nog veel veerkracht toonde met een omzetstijging van 14,9%, verwacht zij dit jaar een gemiddelde groei van 4,8%, met een totaalomzet van € 879 miljoen voor de 142 bureaus die deelnamen aan het onderzoek. De gemiddelde winstmarge is dit jaar naar verwachting 12,4%. Dit is nog niet in lijn met de benchmark voor een gezonde marge: 20%.

Personeelskosten drukken op winstmarge

Van directe invloed op de winstmarge, is de inflatiecorrectie die veel DDA-leden gaan toepassen op de salarissen. Meer dan driekwart van de digitale bureaus geeft aan in januari 2023 de salarissen te verhogen met gemiddeld 5,62%. De concurrerende salarissen aan klantzijde evenaren zij hiermee nog altijd niet. Dus om medewerkers te behouden in tijden van hoge inflatie, is het van groot belang hen hiervoor te compenseren. 

Fenna van Raaij, Bureaumanager DDA:
‘Als werkgever ben je niet per se verantwoordelijk voor een gehele compensatie van deze extreme inflatie. Maar we zitten in een krappe arbeidsmarkt, waarin het vooral lastig is om senior talent te behouden. Je hebt speelruimte nodig om medewerkers benefits te bieden waardoor ze willen blijven.’

Talent harder nodig dan ooit

De war on talent in de digitale bureauwereld is een aanhoudende strijd die nog lang niet gestreden is. Het tekort aan talent in de markt in combinatie met de beperkte omzetstijging en sterk gestegen inkoopkosten, maakt het voor bureaus van levensbelang om talent binnen te houden. Het is de enige manier om de kwaliteit en continuïteit voor klanten te kunnen waarborgen.

Behoud innovatiekracht

Naast talent is een gezonde winstmarge ook nodig voor het vermogen om te kunnen innoveren. Juist een technologiegedreven branche als deze is onderhevig aan snelle ontwikkelingen. Met een ruimere marge kunnen digitale bureaus blijven investeren in techniek en kennis.

Mark Landman, Voorzitter DDA:
‘Onze branche is de afgelopen jaren volwassener geworden. We zijn van producerende leveranciers uitgegroeid tot strategische en innoverende partijen die hoogwaardige diensten verlenen, maar dat zie je nog niet altijd weerspiegeld in de tarieven. Dit is hét moment om daar branchebreed iets aan te doen, zodat we de gezondheid van de industrie qua behoud van talent en innovatiekracht borgen.’

Verhoging tarieven noodzakelijk

Het is dus niet de vraag óf een tariefverhoging gepast is, maar hoeveel de tarieven moeten stijgen om de branche financieel gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat ruim twee derde van de DDA-leden voornemens is de tarieven voor klanten te verhogen. Gemiddeld kondigen zij een prijsstijging van 7,6% aan. DDA raadt echter alle leden aan uurtarieven  met tenminste  10% te verhogen.