Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Happi. Dé awardwinning app die chronisch zieken ontzorgt

Happi App
05 januari 2022
Health
Apps, Connected devices, Digitale Transformatie
Ruim vijf jaar geleden klopte – toen nog internist-infectioloog nu zorgondernemer – Joop Arends en collega Guido van den Berk bij ons aan. Twee artsen met het idee om een health-app te bouwen voor hiv-patiënten. Het doel? Een alles-in-één app die patiënten inzicht, controle en dus het vertrouwen geeft in het omgaan met hun ziekte. Een mooie uitdaging waarmee we aan de slag gingen én waar we zelfs een gouden DIA-award voor in ontvangst mochten nemen. Dat maakt ons enorm trots. Maar we zijn ook trots op de doorontwikkelingen. Trots omdat we anno 2021 nog meer chronisch zieken konden – en zeker nog gaan – helpen. Inmiddels biedt Happi naast Happi Hiv ook ondersteuning aan huidpatiënten (Happi Huid), mensen met een bloedziekte (Happi Hematologie) en mensen met een aandoening aan de lever (Happi Lever). Allemaal ontwikkeld door artsen en patiënten om op deze manier steeds beter grip te krijgen op de gezondheid van chronisch zieken.

Leven met een chronische ziekte vraagt al om genoeg aanpassingen. Maar kun je chronisch zieke mensen beter maken met een app? Dat misschien niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat mensen die dagelijks – en soms meerdere soorten – medicijnen innemen dát niet meer vergeten. En zelfs strakkere tijden hanteren, wat voor sommige medicijnen uiterst belangrijk is. Maar denk ook aan herinneringen van consulten, het stellen van vragen, het bijhouden van (bloed)waardes en meer. Patiënten moeten alles omtrent hun chronische aandoening kunnen bijhouden en beheren in één app. Kortom, beter maken lukt misschien niet, maar een app zoals Happi zorgt er wel voor dat chronisch zieken – op een laagdrempelige manier – worden ontzorgd en geholpen. Op die manier bieden we ze hopelijk een Happier en Healthier leven.

‘Happi geeft patiënten met chronische aandoeningen kennis, gemak en vertrouwen. Waardoor ze happier and healthier worden’

De patiënt voorop

De regie over je leven pakken oftewel het heft in eigen hand nemen: Patient empowerment. Uit vele gesprekken die Joop met zijn patiënten had, kwam naar voren dat ze zelf meer betrokken wilden zijn. Meer inzicht in hun eigen ziektebeeld creëren. Logisch, vinden wij nu. Maar vijf jaar geleden was zelfregie in de zorg nog niet zo gewoon. Door innovaties in de zorg, zoals de Happi app, kan een patiënt zelf een actieve rol spelen in plaats van een afwachtende houding aan te (moeten) nemen. Met Happi kunnen chronisch zieken zichzelf dus al flink ‘empoweren’ en goed voorbereid naar het consult gaan. Wat uiteraard ook weer een positief effect heeft op het psychisch gestel.

Daarnaast is de mening van de patiënt van groot belang geweest tijdens het ontwikkelproces. In veel processen kun je je verplaatsen in een gebruiker, maar in de zorg is dat haast onmogelijk. Als ‘niet chronisch-zieke’ weet je niet hoe het is om wel chronisch ziek te zijn. Zelfs voor artsen is het soms lastig om te bepalen wat een patiënt moet weten of nodig heeft. Vanuit deze gedachte zijn patiënten dan ook altijd nauw betrokken geweest bij zowel het bedenken van functionaliteiten als het gebruiksgemak van de app.

Functionaliteiten & gebruiksgemak

De alles-in-één app Happi is een ziekte- en patiëntspecifieke oplossing ontwikkeld door ervaren artsen met hulp van patiënten. Hierdoor heb je als patiënt eenvoudig inzicht in je medische gegevens, medicijngebruik en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Op deze manier wordt de patiënt ontzorgt en biedt het maximale ondersteuning als ook voor de behandelaar. Door het Happi Portaal zijn zorgverleners altijd op de hoogte van de door de patiënt ingevoerde gegevens. Zo wordt direct duidelijk welke uitslagen aandacht nodig hebben.

Alles op één plek

Of je nu kiest voor Happi Hiv, Happi Lever, Happi Hematologie of Happi Huid; allemaal bieden ze een platform waarop je alles vindt met betrekking tot de ziekte. Van afspraken, tot aan metingen en persoonlijke gezondheidsdoelen. Maar ook berichten van de desbetreffende ziekteverenigingen en ontwikkelingen van de app. Door alles op één plek aan te bieden creëer je inzicht, controle en vertrouwen.

Medicatie gratis thuisbezorgd

Via alle apps is het mogelijk om medicatie te bestellen. Happi ontzorgt de gebruiker door het recept bij de behandelend arts op te vragen en het gratis thuis te laten bezorgen.

Veiligheid & privacy gegarandeerd

De app voldoet aan strikte regels rondom privacy en informatiebeveiliging. Zo zorgen we ervoor dat de patiëntgegevens optimaal beschermd zijn. Bovendien is de applicatie CE-gecertificeerd.

Vol innovaties

De app is continu in ontwikkeling. De gestandaardiseerde ‘kwaliteit van leven’-vragenlijsten hebben we dan ook in een nieuw interactief jasje gestoken. Met behulp van een chatbot wordt er een sympathiek gesprek gevoerd.

Goede monitoring van je gezondheid

In de app stel je gemakkelijk en snel gezondheidsdoelen op. Deze gezondheidsdoelen worden gemonitord zodat de behandelend arts snel kan schakelen. Maar ook een overzicht van je medicatie is snel gemaakt. Wat en vooral wanneer neem ik iets in? En hoeveel medicijnen heb ik nog op voorraad? Je bestelt gemakkelijk en snel je medicatie bij voordat het op is.

Samen met patiënten en zorgverleners

In de voorgesprekken kwam naar voren dat chronisch zieken vaak te laat worden geholpen. Door het gebruik van de Happi-app wordt dit probleem opgelost. Er wordt meer nadruk gelegd op preventie en het voorkomen van aandoeningen.

Koppeling met het OLVG Ziekenhuis

De alles-in-één app Happi is verbonden met het ziekenhuissysteem van het OLVG Ziekenhuis (EPIC). Deze koppeling werkt automatisch zodat een patiënt continu van de juiste informatie wordt voorzien. Als patiënt log je in via ‘Mijn OLVG ‘ in de app en zo kun je metingen importeren.

Een samenwerking bekroont met een DIA-award

Innoveren in de zorg is op zijn zachts gezegd niet makkelijk. Voornamelijk de privacy-gevoeligheid, financiële middelen en niet de noodzaak ervan inzien, spelen een grote rol. Maar de samenwerking tussen E-sites en Happi is inmiddels alweer vijf jaar geleden gestart. Nog steeds hebben we elkaar nodig en leren we van elkaar. Het samen doorontwikkelen van de Happi-app levert niet alleen tevreden gebruikers op, maar ook een samenwerking tussen twee partijen die elkaar aanvullen vanuit hun eigen kracht en expertise. En dit heeft ons een uitzonderlijk mooi resultaat opgeleverd, want met onze Happi-app zijn we bekroont met een gouden DIA-award. Wanneer onze techniek dan ook nog impact heeft op kwaliteit van mensenlevens en dat gezien wordt door de DIA-jury, geeft dan een enorme boost.

En daardoor zitten we ook zeker niet stil. Samen met Happi hopen we bezig te blijven aan het verbeteren van de omgeving voor chronisch zieken. Zo staat zowel de aandoening COPD als patiënten met prostaatklachten hoog op het lijstje.

Case informatie

Handpicked

Reduitlaan 29

4814DC Breda

careers@handpickedagencies.com

Opdrachtgever

Happi App

Bekijk de andere case van Handpicked