BNR Slimme Koppen

Klimaat, gezond leven, online wereld en de leefbaarheid in de stad. In het programma BNR Slimme Koppen, mede mogelijk gemaakt door Dutch Digital Agencies, gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s. Elke editie gaan een uitdager en twee pitchers met elkaar in gesprek.

Seizoen 2

#10 WAT KAN DE DIGITALE OVERHEID LEREN VAN HET BEDRIJFSLEVEN?

Aflevering woensdag 26 mei 2021
Dat er een verbeteringsslag moet worden gemaakt is duidelijk zo blijkt uit IT-projecten van de overheid. Het uur U is volgens Victor Knaap, CEO van MediaMonks, aangebroken: “Het bedrijfsleven heeft al lang bewezen complexe IT-projecten goed te kunnen uitvoeren, vaak nog voor lagere kosten. Waarom hier dan geen gebruik van maken?”

De eerste Slimme Kop die zijn visie en ook oplossing geeft voor de uitdaging van deze uitzending is Ivo Roefs, voorzitter van Dutch Digital Agencies en voorzitter van Stichting Digitaal Burgerschap Nederland. Hij pleit voor het centraal stellen van de eindgebruiker bij complexe IT-projecten. De tweede Slimme Kop van de uitzending Janneke Niessen co-founder van CapitalT, ondernemer en start-upspecialist vind dat het tijd is voor een Minister van Digitale Zaken. Op die manier is er iemand eindverantwoordelijk voor alle digitale zaken bij de overheid en is er tegelijkertijd ook een expert aanwezig die vanuit zijn of haar expertise advies kan geven bij complexe digitale projecten.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#09 HOE VOORKOMEN WE DE VOLGENDE PANDEMIE?

Aflevering woensdag 19 mei 2021
Vrijwel niemand kon zich voorstellen dat ‘een virus uit China’ ook in het georganiseerde Nederland zo hard om zich heen zou slaan. De werkelijkheid bleek anders.
Uitdager van deze uitzending is hoogleraar virologie aan het Erasmus MC en OMT-lid Marion Koopmans. Zij gelooft dat een volgende pandemie, na die van Covid-19, onvermijdelijk is. Koopmans ziet daarin een rol weggelegd voor de medische wetenschap, overheid maar ook de digitale wereld. De Slimme Koppen van deze uitzending zijn Nicole Papen – Botterhuis (coördinator onderzoek & innovatie, Maxima Medisch Centrum) en Ernout van der Waard (CEO van Worth). Zij geven zowel vanuit medisch als digitaal perspectief aan dat we vandaag al ons kunnen voorbereiden op een volgende pandemie. 

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#08 HOE MAKEN WE INNOVATIEVER GEBRUIK VAN DE BESTAANDE INFRASTRUCTUUR?

Aflevering woensdag 12 mei 2021
Meer asfalt, bredere wegen en meer bouwen: dit was jarenlang het devies om de toenemende drukte op de weg tegen te gaan. Files moesten worden bestreden met geld dat moest worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe en ook meer (snel)wegen. Directeur Smart Mobility aan de TU Eindhoven Carlo van de Weijer legt de uitdaging neer hoe slimmer om te gaan met bestaande infrastructuur.
De Slimme Koppen van deze uitzending zijn managing director van Label A Oscar Kolthoff en founder en CEO van The Next Web Boris Veldhuijzen van Zanten. Qua visie voor het oplossen van de uitdaging liggen ze ver uit elkaar, hoe ver en op welke manier hoor je in deze podcast.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#07 HOE ZORGEN WE DAT DIGITAAL ONDERWIJS IMPACTVOLLER WORDT VOOR STUDENTEN?

Aflevering woensdag 05 mei 2021
Het afgelopen jaar hebben studenten massaal thuis onderwijs gevolgd. Juist nu er een mogelijkheid bestaat dat digitaal onderwijs voorgoed zijn intrede heeft gedaan is er een behoefte én belang om het digitaal onderwijs te vernieuwen en vooral ook aantrekkelijker te maken zodat dit door studenten meer kan worden omarmt.
In Slimme Koppen aflevering 7 legt vicevoorzitter van de Landelijk Studentenvakbond Freya Chiappino dan ook de uitdaging neer: Hoe kunnen we met innovatie ervoor zorgen dat digitaal onderwijs aantrekkelijker en daarmee ook waardevoller wordt gemaakt voor studenten?
De Slimme Kopppen van deze uitzending zijn Rogier van Essen oprichter van de educatieve uitgeverij LesLab en oud-docent en Ghislaine Voogd onderwijskundige en medewerker van de Universiteit Leiden en TU Delft.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

Slimme Koppen BNR Nieuwsradio podcast

Op de foto: de Slimme Koppen uit aflevering #06 (vlnr): Ben van der Burg, Diana Matroos (BNR presentator), Stafen van der Stigchel en Ella Vogel.

#06 HOE RAKEN WE NIET OVERPRIKKELD IN EEN HEROPENDE SAMENLEVING ?

Aflevering woensdag 28 april 2021
Ons leven voor de lockdown was druk en vol met sociale activiteiten. Misschien soms wel iets te druk en vol? De uitdaging van deze uitzending luidt dan ook: welke innovatieve oplossingen voorkomen dat we in een heropende samenleving (weer) overprikkeld raken?
Uitdager van deze uitzending van Slimme Koppen Prof. dr. hoogleraar Cognitieve Psychologie van de Universiteit Utrecht: Stafen van der Stigchel vraagt zich in de uitzending af of we eigenlijk nog wel terug willen naar de situatie van voor de lockdown. De Slimme Koppen van deze uitzending zijn founder van Megg Ella Vogel en IT-ondernemer, CCO bij Triple en oud-topschaatser en panellid van ons Slimme Koppen-panel Ben van der Burg. Zij hebben concrete innovatieve ideeën hoe we ook in een heropende samenleving onze rust kunnen pakken zodat we niet overprikkeld raken. Weten welke oplossingen zij bieden?

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#05 HOE KUNNEN WE RECREËREN IN NEDERLAND INNOVATIEVER MAKEN?

Aflevering woensdag 21 april 2021
Nederland is door de pandemie als vakantieland (her)ontdekt. Dat is heel goed nieuws voor de lokale horeca, het toerisme en de plaatselijke detailhandel maar dat betekent ook dat de drukte op de ‘typische’ toeristische trekpleisters flink kan toenemen en mogelijk zelfs voor problemen kan gaan zorgen. Met uitdager en directeur reizen van de ANWB Marjon Kaper zoeken we in deze aflevering een slimme oplossing voor de uitdaging: hoe kunnen we recreëren in Nederland innovatiever maken?
Onder de leden van de ANWB merkt directeur reizen ANWB Marjon Kaper dat veel Nederlanders meer uitdaging zoeken in het recreëren in Nederland. “Mensen willen niet meer simpelweg een rondje lopen maar juist uitgedaagd worden tijdens die wandeling, bijvoorbeeld door het doen van een wedstrijd tijdens de wandeling. Ook zijn er meer plekken in Nederland die nog wachten om ontdekt te worden, de uitdaging is het dus de komende tijd dit aan het licht te brengen voor het grote publiek”.

De Slimme Koppen van deze uitzending zijn Richard de Boer product director van Oberon en Milan Meyberg Basecamp strateeg en consultant. Zij bouwen beide aan innovatieve manieren waardoor het toerisme van de toekomst niet alleen diverser is maar ook duurzamer.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#04 MET WELKE TECHNIEK EN INNOVATIE BLIJFT KWALITEITSJOURNALISTIEK GEWAARBORGD?

Aflevering woensdag 14 april 2021
De enorme hoeveelheid aan misinformatie en desinformatie die vandaag de dag wordt verspreid via sociale media en andere platformen heeft ervoor gezorgd dat veel mensen sceptisch zijn geworden als het aankomt op nieuws. Sterker nog: veel mensen verliezen zelfs hun vertrouwen in nieuwsorganisaties en kwaliteitsjournalistiek. Terwijl zij juist ook onmisbaar zijn voor het creëren en behouden van een transparante beeldvorming en een gezonde democratie. De uitdaging van deze aflevering is dan ook: hoe kunnen we techniek en innovatie inzetten om ervoor te zorgen dat kwaliteitsjournalistiek gewaarborgd blijft? En hoe zorg je dat mensen op termijn nog het verschil kunnen zien tussen ‘echt’ en nepnieuws?

Uitdager van de vierde uitzending van BNR Slimme Koppen is Henri Beunders historicus en emeritus hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij ziet meer heil, als het gaat om de uitdaging die op tafel ligt, in het beperken van het aantal media-uitingen waar mensen dagelijks mee in aanraking komen. En ziet daarbij ook een verantwoordelijkheid voor mensen om te wegen wat van belang is, als het gaat om nieuws, en wat minder om zo te voorkomen dat we gaan geloven in nepnieuws.

De Slimme Koppen van deze uitzending zijn Boris Veldhuijzen van Zanten oprichter en CEO van The Next Web en Job Tupan senior adviseur van Diversion Bureau voor Maatschappelijke Innovatie.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#03 WELKE TECHNIEK EN INNOVATIE ZORGT VOOR EEN DUURZAME TRANSITIE VAN DE BOUWWERELD?

Aflevering woensdag 7 april 2021
Het nieuwe kabinet moet straks een oplossing bedenken voor het woningtekort van ruim 300.000 woningen. Mede daardoor werd er eerder dit jaar een actieplan gelanceerd om 1 miljoen betaalbare woningen in 10 jaar tijd te bouwen. Dit zijn ambitieuze bouwplannen: er moet dus meer gebouwd worden maar die bouw mag weer niet schadelijk zijn voor het milieu. Een moeilijkheid hierbij is dat bouwen met bijvoorbeeld beton nu nog zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. De uitdaging luidt dan ook: welke sociale innovaties zorgen voor een duurzame transitie van de bouwwereld?

In deze aflevering praat Diana Matroos met Jacqueline Cramer – voorzitter van het Betonakkoord en voormalig minister van VROM over de bouwwereld en hoe we de sector kunnen verduurzamen.
De Slimme Kopppen van deze uitzending zijn Oscar Dekkers, holding directeur van Bruil en Wim-Heerke Spronk oprichter en algemeen directeur van RenewBuilding B.V. Zij hebben niet alleen ideeën hoe we de bouwwereld kunnen verbeteren maar ook al bewezen innovaties.

Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

Aflevering woensdag 31 maart 2021
De eerste 100 dagen in een nieuwe baan zijn essentieel voor het succes van het dienstverband, werkplezier is daarin cruciaal, het bepaalt de tevredenheid van de kandidaat en opdrachtgever, aldus operationeel directeur van Tempo-Team Paul den Uijl. Volgens den Uijl omarmt Tempo-Team volop nieuwe kansen die technologie biedt, technologie waar ook de Slimme Koppen gebruik van maken.

De Slimme Koppen van deze uitzending zijn CEO van Mibo Taco Ekkel en Bram Joosten oprichter van The Disruptors. Beide hebben zij innovatieve oplossingen om werkplezier op afstand te verbeteren en te verankeren. Luister mee om te ontdekken hoe ze dit willen doen!


Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#01 HOE MAKEN WE SOCIALE NETWERKEN SOCIALER?

Aflevering woensdag 24 maart 2021
Uitdager van de eerste uitzending van het tweede seizoen is psychiater en schrijver Bram Bakker. Hij is van mening dat het gebruik van sociale media de behoefte aan echt zintuiglijk contact alleen maar aanwakkert. Als mens zijn we altijd op zoek naar contact als we dit hebben gevonden gaat ons brein pas in een ruststand, aldus Bakker. Sociale media en dus sociale netwerken gaan dat volgens Bakker nooit bewerkstelligen.
De Slimme Koppen van deze uitzending zijn Daniel van der Waals, oprichter van BeemUp en IT-ondernemer Ben van der Burg Zij hebben wel ideeën om sociale netwerken socialer te maken.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

Seizoen 1

#010 TECHNOLOGIE VOOR EEN INCLUSIEVE WERKVLOER

Aflevering woensdag 3 februari 2021
‘Martijn Smit van T-Mobile is verantwoordelijk voor het aannemen van nieuw talent voor dit snelgroeiende bedrijf. Hoe kan hij dit zoekproces inclusiever maken?
Technologie zou hier een sleutelrol in kunnen spelen, stelt Smit. Slimme Koppen Charlotte Melkert en Saskia Verstege hebben hier wel oplossingen voor. Van gamification voor het onbevooroordeeld aannemen van mensen tot aan het aanbieden van tech-opleidingen voor mensen in kwetsbare wijken.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#09 WERKEN AAN KANSENGELIJKHEID

Aflevering woensdag 27 januari 2021
‘We krijgen een enorme polarisatie in de samenleving, als we niets doen tegen kansenongelijkheid, stelt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en oud-minister van Onderwijs. ‘Kijk naar Amerika waar dat uiteindelijk uit kan komen.’

Slimme Koppen Ronilla Snellen, initiatiefnemer van de School van Nederland en Els Mast, medeoprichter van een nieuwe school in het Utrechtse Kanaleneiland, hebben daar wel ideeën bij.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#08 VOORDEUR VAN DE TOEKOMST

Aflevering woensdag 20 januari 2021
Het online bestellen groeit explosief. We hebben het allemaal ontdekt in deze corona-tijd en dat zal blijven. Hoe gaan we dat organiseren, als we straks allemaal niet meer thuis zijn? ‘Hoe ziet de voordeur van de toekomst eruit?’ vraagt Marcel Krom, CIO van PostNL zich af.
Slimme Koppen Jeroen van Oorschot (Co-founder, Loqed) en Mark-Jan Pieterse (Co-founder, Homerr) hebben wel ideeën bij de pakketbezorging van de toekomst. Van een slim deurslot tot aan het inzetten van een sociaal netwerk.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#07 TECHNOLOGIE IN DE VOEDSELKETEN

Aflevering woensdag 13 januari 2021
Roland van der Vorst is wereldwijd verantwoordelijk voor innovatie bij de Rabobank. Op verschillende manieren werkt hij aan het efficiënter maken van de voedselketen. “We willen nieuwe verdienmodellen voor de bank creëren en tegelijkertijd iets goed doen voor de wereld.” En die twee dingen kunnen samengaan volgens hem. Technologie speelt een centrale rol hierin.
Slimme koppen Simone Hesseling (Sustainability Consultant, Blonk Consultants) en Pieter Klapwijk (co-founder, AgOS) denken graag mee over slimme, technologische oplossingen om de voedselketens transparanter en efficiënter te maken.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#06 SUPERMARKT IN HET ZORGLANDSCHAP

Aflevering woensdag 6 januari 2021
Hoe de zorg nu georganiseerd is, is onhoudbaar. Wat als we de supermarkt aan het zorglandschap toevoegen? vraagt Lucien Engelen, expert op het gebied van zorginnovaties, zich af. Hoe gaan we dit aanpakken? Slimme Koppen Detlev Völkers (Directeur Ontdekzorg en MEDTECH Innovator) en Harro Stokman (CEO Kepler Vision Technologies) hebben hier wel oplossingen voor. Van een transfermarkt tot aan de inzet van computer vision in de zorg.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#05 HOE HOUDEN WE NEDERLANDS TROTS IN STAND?

Aflevering woensdag 16 december 2020
“Orkaan Katrina in New Orleans heeft mijn leven veranderd,” vertelt Piet Dircke. Hij is dé man binnen Arcadis over waterbeheer en de wereldwijde trekker van het Nederlandse waterprogramma. “De afgelopen 15 jaar ben ik bijna met niks anders bezig geweest.” Met welke innovatieve oplossingen behouden we die wereldwijde voortrekkersrol op het gebied van waterbeheer? Slimme Koppen Marcel Zevenbergen (Program Manager, IMEC) en Ger Pannekoek (Co-founder, EWB Circular Rain) hebben hier wel oplossingen voor. Van internet of water tot aan schelpen die ons water bufferen.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#04 HOE ZETTEN WE EEN GEZONDE BEWEGING IN GANG?

Aflevering woensdag 9 december 2020
We moeten naar een holistische kijk op gezondheid, stelt Sabine Pinedo, internist en zorgondernemer. “Gezond leven is niet alleen niet roken en veel bewegen, maar ook een gezonde leefomgeving. Een omgeving waarin het water, de grond en de lucht, die we inademen gezond is.”
Slimme Koppen Eva Flendrie (CEO circulaire versnellers) en Annick Mantoua (Directeur De Gezonde Stad) hebben hier wel oplossingen voor. Zowel op het platteland als in de stad.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#03 HOE KOMEN WE TOT EEN BETER EN KLEINER INTERNET?

Aflevering woensdag 2 december 2020
Het grootste probleem met het internet is dat alles privé is. En dat moet veranderen. Tijd voor spelregels’, stelt Damian Bradfield, mede-oprichter van WeTransfer. Slimme Koppen Siri Beerends (Researcher, SETUP) en Joep Meindertsma (oprichter, Ontola) hebben hier wel oplossingen voor. Van een .sorry-domein tot aan een persoonlijke datakluis.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#02 HOE ZETTEN WE TECHNOLOGIE IN VOOR DE STAD?

Aflevering woensdag 25 november 2020
‘Vandaag de dag hebben we ontzettend veel woonwijken die te monofunctioneel zijn, stelt architect Ben van Berkel van UNStudio. ‘Waar mensen niet genoeg naar een café of restaurant kunnen gaan, of een andere plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Slimme Koppen Marcel Schouwenaar (Creative Director, The Incredible Machine) en Gert Franke (Co-founder, CLEVER°FRANKE) hebben hier wel ideeën bij. Marcel stelt de data-schappen voor en Gert komt met een innovatieve oplossing voor het sparen van buurtpunten.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify of BNR.

#01 HOE HOUD JE HET TEAM BIJ ELKAAR?

Aflevering woensdag 18 november 2020
‘Je moet managen op output in plaats van aanwezigheid’, vertelt VodafoneZiggo-directeur Jeroen Hoencamp. Het van 9 tot 5 uur op kantoor werken, zit sinds de industriële revolutie in ons systeem, maar deze tijd vraagt om een andere aanpak. De twee slimme koppen: Alex Malone (founder, Meetings in the Sun) en Dimi Albers, (CEO, Dept) hebben hier wel een idee bij.
Luister deze podcast op iTunes, Spotify en BNR.