Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Ruim 4 miljoen extra omzet uit CRO voor Toelevering Online!

Toelevering Online
22 maart 2023
Maakindustrie
Ecommerce, Online marketing
Samen met Toelevering Online zijn we continu op zoek naar nieuwe kansen om de ambitieuze groeidoelstellingen waar te maken. In de strategie en prognose van 2022 was CRO (conversieoptimalisatie) er daar één van. Met een CRO-team, samengesteld uit verschillende vakgebieden binnen Moddit én Toelevering Online zijn we aan de slag gegaan. En met succes: in 10 maanden tijd hebben we vanuit CRO gezorgd voor 4,3 miljoen extra omzet! In deze blog nemen we je mee in onze aanpak en laten we zien hoe kleine aanpassingen het verschil kunnen maken.

Het startpunt: de analyse

Een complete analyse uit verschillende databronnen, vakgebieden en tools zoals Hotjar en Analytics was het startpunt van de optimalisatie. In de analyse keken we naar functionaliteiten, drempels die we kunnen wegnemen en hoe we de bezoeker kunnen overtuigen over te gaan tot een aankoop. Uit de analyse kwam een lijst met meer dan 125 punten. Van kleine punten; zoals het laten zien van de snelst mogelijke leverdatum in plaats van de levertijd, tot aan grote punten; waaronder bijna de complete productpagina aanpassen.

Vanuit deze uitgebreide lijst hebben we volgens de ICE-methode een prioritering gemaakt, zijn de eerste hypotheses opgesteld en zijn onze UX-designers aan de slag gegaan met diverse uitwerkingen. In a/b-testen hebben we de originele onderdelen met varianten getest. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden toe.

1. Producten vs.  productcategorieën

Op de homepage stond een element met verwijzingen naar de 10 meest gekozen productcategorieën. Vanuit Hotjar zagen we dat dit element veel gebruikt werd, ondanks dat het best ver onderaan de pagina stond. Maar wat als dit element direct onder de header staat? Zorgt dit voor een eenvoudigere navigatie en levert dit meer omzet op? Wat ons betreft het testen waard!

We maakten een a/b-test in Google Optimize waarbij de helft van de bezoekers de categorieën op de originele positie van de homepage te zien kregen en de andere helft de variant met de categorieën direct onder de header. Het resultaat was verbluffend! De testvariant zorgde voor een verhoging van het berekend conversiepercentage van 2,89% naar 3,09% en hiermee voor een flinke omzetgroei per maand.

2. Leverdatum in plaats van levertijd

De snelheid en het moment van leveren is bij Toelevering Online een essentieel onderdeel van het concept. Op de productpagina toonden we de actuele (en snelst mogelijke) levertijd in werkdagen. De hypothese was om dit voor een bezoeker nog duidelijker en simpeler te maken door niet (alleen) de levertijd, maar ook de snelst mogelijke leverdatum te tonen. Een eenvoudige aanpassing en zeker het testen waard.

Ook uit deze test kwamen mooie resultaten. De testvariant zorgde voor een verbeterd conversiepercentage van 7%. Zo zie je maar dat sommige kleine dingen het verschil kunnen maken.

3. Check it out

De checkout-pagina is de laatste stap waar elke bezoeker doorheen gaat voordat hij definitief bestelt. Extra belangrijk dus om hier zoveel mogelijk drempels weg te nemen en de bezoeker zo eenvoudig mogelijk door het bestelproces te loodsen. We hebben de volledige pagina onder de loep genomen en bij elk element gekeken naar mogelijke verbeteringen. Ook hier blijkt weer dat kleine aanpassingen het verschil kunnen maken.

Zo voegden we bij de bestelknop de usp’s van Toelevering Online en klantbeoordelingen toe om de laatste twijfels weg te nemen. Ook de agenda voor je gewenste levermoment kreeg een upgrade en in z’n geheel is de pagina veel overzichtelijker gemaakt. Een checkout om door een ringetje te halen!

Niet alles verandert in goud

Natuurlijk zijn vooral de succesvolle voorbeelden interessant, maar niet elke test pakte positief uit. Zo hoopten we dat in de knop op de homepage de titel ‘Start met samenstellen kozijn’ beter zou werken dan ‘Configureer hier je kozijn’. De originele variant bleek vele malen beter te werken dan de testvariant. Deze aanpassingen hebben we uiteraard niet doorgevoerd.

Smaakt naar meer

CRO zorgt vaak voor een betere gebruikerservaring en daarmee tevreden klanten. En het leuke is, je past het niet aan voor één bezoeker, maar voor de velen die nog gaan volgen. Tot nu toe hebben we veel positieve tests afgerond en stond de teller voor 2022 al op meer dan 4 miljoen extra omzet. Dat smaakt uiteraard naar meer. Er staan dan ook nog veel onderzoeken naar nieuwe (grote) kansen op de planning!

Case informatie

Moddit

Marie Curiestraat 2

7442 DP Nijverdal

0548-612 805

hallo@moddit.nl

Opdrachtgever

Toelevering Online