Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

NS — Een design system van wereldklasse

Nederlandse Spoorwegen (NS)
05 juli 2023
Overheid
Branding, Design, Website
Sneller en beter ontwerpen dan je nu doet

Dat doe je met een design system. Geen design system is hetzelfde. Maar in de basis komt het ongeveer neer op het volgende: het is een georganiseerde bibliotheek van herbruikbare componenten (in design en code), ondersteund met goede documentatie en heldere processen.

Een goed design system levert heel veel op:

 • Consistente merkervaring:
  Omdat digitale producten met dezelfde componenten zijn opgebouwd, krijgen je klanten een consistente merk- en gebruikservaring over verschillende producten heen.
 • Kortere time to market:
  Omdat de componenten al kant en klaar zijn, kunnen designers en developers sneller producten bouwen en in de markt zetten. We zien dat teams die werken met een design system, 10 tot 40% efficiënter werken.
 • Meer tijd om je klanten te begrijpen:
  Omdat designers en developers niet langer hoeven te discussiëren over pixels en border radiussen, is er meer tijd om naar je klanten te luisteren en om oplossingen voor hun problemen te ontwikkelen.
 • Perfecte manier om digitale toegankelijkheid te borgen:
  In Nederland wonen ruim 3 miljoen mensen met een tijdelijke of permanente beperking. Wanneer je componenten aan de WCAG-richtlijnen voldoen (verplicht voor veel organisaties vanaf juni 2025), kunnen alle teams die het design system gebruiken drempelvrije producten ontwikkelen. Dat mes snijdt aan twee kanten: een toegankelijk product biedt een goede gebruikservaring aan een grotere doelgroep, en daarmee verbetert ook de vindbaarheid en de conversie van je producten.

Dat heeft NS ook ervaren. Hieronder lees je alles over Nessie, het design system dat we samen bouwden.

Door Nessie kunnen onze teams efficiënter ontwerpen en ontwikkelen. Maar bovenal zorgt het voor een consistente en toegankelijke gebruikerservaring.’

Bas Zweeris – Product owner @NS

Maar hoe ziet dat eruit, zo’n design system? En hoe bouw je het? Dat lees je verder hier op onze site.

 

Case informatie

Valsplat

Rijksstraatweg 7

3631AA Nieuwersluis

0203305454

hello@valsplat.nl