Van papieren guide naar internationale online game
Oxfam Novib zet zich al meer dan 60 jaar in om armoede te bestrijden. Van jong tot oud; elk mens waar ook ter wereld verdient een kans om zijn dromen te verwezenlijken. Om in het digitale tijdperk ook de jonge doelgroep te kunnen bereiken en stimuleren werd het tijd voor iets heel anders: een digitale game.
Oxfam Novib klopte bij ons aan met de vraag of wij konden helpen om de papieren Game of Change om te zetten in een internationale digitale game. Zodat nog meer jongeren uit Bangladesh, Pakistan, Indonesië en Ethiopië deze game kunnen gebruiken om positieve veranderingen in hun leven en de maatschappij in het algemeen teweeg kunnen brengen. En daarnaast hun toekomstdromen en doelen te kunnen gaan verwezenlijken. Een vereiste? Dat de app ook offline te gebruiken is, omdat in afgelegen gebieden de internetverbinding vaak wankelt.
Game on: doelgroepen onder de loep
Om inzicht te krijgen in de doelgroep (15-29 jaar) hebben we veel research gedaan naar de verschillende culturen, de taboes en de maatschappelijke onderwerpen waar de jongeren in Bangladesh, Pakistan, Indonesië en Ethiopië dagelijks tegenaan lopen. Kortom: wat houdt de jongeren op dit moment tegen om hun dromen te verwezenlijken? De doelgroep van de papieren Game of Change liep ook aan tegen – jawel – papier. Want alhoewel het handig is direct je wensen en doelen te kunnen opschrijven, werd een papieren bestand ook als onhandig gezien. Veel jongeren beschikken over een telefoon, dus hebben ook behoefte aan een app. Aan de hand van de inzichten ontwikkelden we verschillende persona’s die de jongeren in verschillende landen vertegenwoordigen.
Let the games begin
Om meer inzicht te krijgen in het doel van de game, trapten we de samenwerking af met een workshop samen met alle internationale Oxfam Novib hoofdmedewerkers. Tijdens de workshop hebben we de tien hoofdstukken van de game bepaald, en de bijbehorende digitale vertaling (lees: functionaliteiten) van de app. Vervolgens werd elk van de in totaal tien hoofdstukken van de game getoetst op het doel, het gebruik en hoe dit werkt in een digitale functionaliteit.
De start van verandering
Op basis van alle input zijn onze grafisch designers, UX designers en developers aan de slag gegaan. De Game of Change heeft net als de papieren versie verschillende hoofdstukken gekregen, die elk een onderwerp aanstippen op de weg naar persoonlijke groei en verandering. Zoals het identificeren van je dromen, de veranderingen die je wilt maken in je leven, je ideale toekomstbeeld en de barrières die je zou willen doorbreken. Ook de personages uit de papieren versie hebben – anders dan bij de papieren versie – een volwassen uitstraling gekregen, in de vorm van een realistische geïllustreerde animatie. Voor de kleuren en stijl van de illustraties is gekeken naar de verschillende culturen en historie van de landen en wat hen verbindt, zodat het universeel herkenbaar is voor de doelgroep.
Het resultaat: Game of Change
Et voilà! We hebben een prachtige app in vijf verschillende talen mogen ontwikkelen. De app ziet er niet alleen modern uit, maar is ook gebruiksvriendelijk én heeft een duidelijk doel voor ogen: jongeren helpen hun doelen en dromen te verwezenlijken. De Progressive Web App (PWA) is na het downloaden van de app offline te gebruiken. Dus wanneer de internetverbinding niet of nauwelijks aanwezig is, kun je de game toch afronden.Met de Game of Change hebben we niet alleen de klant omver geblazen, maar helpen we ook een kwetsbare doelgroep om hun dromen te verwezenlijken.
“Het bouwen van de app was een toffe en technische uitdaging. De app moest zowel online als offline werken op veelal oude (Android) telefoons. Dat betekent een ingewikkelde puzzel oplossen, waarbij er continu rekening gehouden moet worden met de oude manier van programmeren.” – Donny Oexman, Full-Stack Developer