De originele app werd los ontwikkeld voor zowel iOS als Android. Met een focus op kostenbesparing heeft Linku, in opdracht van DPG Media, de nieuwe app gerealiseerd met één codebase voor beide besturingssystemen.
En daar stopt het niet. We werken voortdurend aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen om Reclamefolder.nl de beste gebruikerservaring te geven én die eerste plek te behouden. Daarnaast hebben we de website Reclamefolder.nl opnieuw gebouwd en volledig geïntegreerd met de app.
Dankzij Linku heeft Reclamefolder.nl een sterk technisch fundament dat voorziet in alle huidige wensen én de flexibiliteit biedt voor doorontwikkeling
Gebaseerd op gebruiksvriendelijkheid en CRO zijn we aan de slag gegaan met het verbeteren van de app. We testten en optimaliseerden de nieuwe gebruikerspaden samen met het marktonderzoeksteam van DPG Media.
Strategische schakel
Onze rol in Reclamefolder.nl beperkt zich niet tot techniek. Linku denkt actief mee in doorontwikkelingsmogelijkheden en optimalisatie van het verdienmodel. Daarbinnen balanceren we tussen verschillende stakeholders: sales, techniek, branding, directie en natuurlijk de gebruikers. Dat betekent dat we actief overleggen, luisteren, analyseren en adviseren. Als strategische partner zoeken we zo samen met DPG Media naar de optimale middenweg, nog vóórdat we gaan ontwikkelen.
Het juiste framework
De app is ontwikkeld in React Native, het framework dat het beste past bij dit project. Vanuit één codebase bedienen we beide apps (iOS en Android). Met name voor het implementeren van third-party advertisements is dit een goede keuze geweest.
Voor de ontwikkeling van Reclamefolder.nl hebben we veel logica uit de app kunnen hergebruiken. De website is ontwikkeld met behulp van Next.js. Dankzij dit raamwerk kunnen we server-side rendering toepassen, wat de (SEO-)performance van Reclamefolder.nl als website ten goede komt.
Fouten geen kans geven
Gezien het het grote aantal bestaande gebruikers wil je fouten snel opsporen en de impact daarvan beperken. De livegang van grote veranderingen voeren we daarom geschaald uit. Daarbij beginnen we met een uitrol naar een kleine gebruikersgroep. Bij goede resultaten breiden we dit uit naar een steeds grotere groep gebruikers. Dankzij deze aanpak realiseren we soepele livegangen.
Testen testen testen
Het gebruik van de app maken we op verschillende manieren inzichtelijk. Met Firebase analyseren we globale statistieken en conversie. Crashlytics geeft ons melding van fouten bij gebruikers, die we vervolgens dankzij een koppeling met UXCam precies kunnen onderzoeken. Proactief doen we met de tool Sentry aan performance meting. Hiermee vergelijken we de prestaties van app-processen, zoals opstarten, tussen verschillende soorten telefoons. We gebruiken al deze informatie niet alleen ter optimalisatie voor meer dan 1000(!) devices, maar ook als uitgangspunt van nieuwe functionaliteit.
Bekijk de volledige case met alle uitgelichte functionaliteiten op onze website linku.nl/cases/reclamefolder