Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Het vergroten van het werkgeluk met Teamdriver

Teamdriver
12 september 2023
Overig
Apps, Insights / analytics, Portals
Als manager is het best lastig om te weten wat je team nodig heeft voor nog betere prestaties. Teambuilding is ondertussen aardig ingeburgerd, en vele teams organiseren daarnaast ook heisessies, teamscans, of proberen andere werkvormen zoals agile werken. Toch blijven dit allemaal losse methodes die teams helpen, maar zelden gecombineerd echt tot een structurele verbetering leiden.

Hieruit blijkt dat de intentie tot het gezond houden van een team er wel is, maar vele (kostbare) methodes niet opleveren waar mensen op hopen.

Een platform voor zelfredzame teams

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn organisaties gedwongen meer uit hun bestaande teams te halen. Goed functionerende, succesvolle teams leiden er immers toe dat medewerkers langer willen blijven.

Enkel een team dat van binnenuit weet wat het nodig heeft, kan samen werken aan de oplossing én, als het nodig blijkt, van buitenaf hulp vragen. Door in deze zoektocht de juiste handvatten aan te dragen, faciliteer je de zelfredzaamheid van het team. En dat is waar Teamdriver haar toegevoegde waarde biedt.

De samenwerking

Teamdriver had al een platform, maar dat bleek niet geschikt om op te schalen. Daarom zochten zij een techpartner om hun platform naar het volgende niveau te tillen. An Geenen, gedragswetenschapper en Product Owner/Expert bij Teamdriver: “De aanpak was al uitgewerkt in een platform, maar er was behoefte aan verbetering, vereenvoudiging en een betere match met onze uitgangspunten. We wilden vernieuwen en zochten een partij die daarin goed samen met ons kon optrekken.”

Bij PAQT beginnen we altijd eerst met een uitgebreide analyse van de huidige situatie. We zijn daarbij ingegaan op de visie en aanpak van Teamdriver en welk probleem An Geenen en Michiel Rijneke (Directeur Teamdriver) graag wilden oplossen. Het gaat daarbij niet direct over de techniek: het idee is om eerst een scherp beeld te krijgen van het doel.

De oplossing

Gedurende het gehele project werd de visie en inhoudelijke expertise vanuit Teamdriver, gecombineerd met de technische expertise van PAQT. Het resultaat is een prachtig platform waar teams echt actief naar toe willen gaan. Een plek waar zij regelmatig een time-out kunnen nemen om de samenwerking in kaart te brengen en problemen inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Dat levert inzicht in zogeheten boosters en remmers op, waarmee een actieplan kan worden opgesteld, dat vervolgens geëvalueerd wordt.

Een team dat binnenkomt op het platform, ziet als eerste de Teamdriver Driehoek. Dit model biedt een overzicht van alle factoren die van invloed zijn op teamsamenwerking en hoe ze onderling samenhangen. Hierover in gesprek gaan als team, is de eerste stap in het verbeteren van de teamsamenwerking. Je creëert de ideale helikopterview van je team. Teams die dit prettig vinden, kunnen hierin ondersteund worden door een Teamdriver Expert.

Vervolgens kan het team op het platform momentopnames maken: er wordt als het ware een foto genomen van hoe het team de samenwerking op dit moment ervaart. Er zijn twee type momentopnames: het teamsentiment en het teamprofiel.

Om het teamsentiment te bepalen vullen alle teamleden een vragenlijst in. Dit geeft een overkoepelend beeld van hoe de teamleden de samenwerking ervaren op dat moment, uitgedrukt in een gemeenschappelijk percentage. Teamdriver geeft je daarna handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Daarnaast kan het team met de teamsamenstelling aan de slag. Via Teamdriver kun je als teamlid je individueel profiel bepalen. Dit doe je door vragen te beantwoorden. De resultaten daarvan krijg je gepresenteerd in de vorm van de Teamdriver Cirkel. Die bestaat uit 16 onderdelen, verdeeld in 4 kwadranten met per onderdeel een score. Je kan zien waar je sterk in ben (waar je persoonlijke voorkeur ligt, oftewel boosters) en welke onderdelen je minder liggen (energieremmers).

Als alle teamleden deze vragen hebben beantwoord, wordt het gezamenlijke profiel van het team bepaald. Dit teamprofiel maakt inzichtelijk waar de kracht van het team zit en waar blinde vlekken of valkuilen zijn.

Soms oogt iets eenvoudig, maar is het toch complex

“Die Teamdriver Cirkel ziet er aan de buitenkant ogenschijnlijk eenvoudig uit, maar bleek complex maatwerk te zijn. We zouden in eerste instantie minimaal één laag van het diagram in Fase 1 van de ontwikkeling opleveren. Uiteindelijk is het zelfs gelukt een tweede laag in het diagram te kunnen maken. Het is dan extra mooi de verwachtingen te kunnen overtreffen”, aldus Pim.

Doorlopend blijven leren

Team Spirit besloot extra interne uren te steken in het toepassen en leren van nieuwe technieken. Op die manier profiteerde de opdrachtgever van innovatie, en creërden we een echte win-win situatie.

Case informatie

PAQT.com

Europalaan 40

3526 KS Utrecht

0308200358

contact@paqt.com

Opdrachtgever

Teamdriver

Bekijk de andere case van PAQT.com