Op 28 juni 2025 treedt de nieuwe Wet Toegankelijke Producten en Diensten in werking. Deze wet, een onderdeel van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn, zet een belangrijke stap in het bevorderen van (web)toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Organisaties worden verplicht hun producten en diensten toegankelijk te maken. Dit geldt onder meer voor e-commerceplatforms, smartphones, geldautomaten en e-books.
Voor digitale bureaus in Nederland ligt hier een cruciale rol: niet alleen om klanten te ondersteunen bij naleving van deze wet, maar ook om inclusiviteit structureel te bevorderen. Toch zijn veel organisaties nog niet voorbereid op deze wetgeving. Tijd voor actie dus.
In dit artikel lees je:
Wat de wet precies inhoudt;
Waarom toegankelijkheid niet alleen belangrijk is voor mensen met een beperking, maar een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn;
Hoe digitale bureaus stappen kunnen zetten om toegankelijkheid te borgen in hun processen en projecten.
Tot slot vind je een overzicht van DDA-webinars (alleen voor leden) en blogs om je kennis verder te verdiepen.
1. Wat houdt de Wet Toegankelijke Producten en Diensten in?
De wet verplicht organisaties om hun producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, met bijzondere aandacht voor websites, apps en andere digitale kanalen. Het gaat om naleving van de WCAG 2.1-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines), die verder gaan dan enkel kleurcontrasten of leesbaarheid. Denk ook aan het optimaliseren van digitale producten voor schermlezers en andere hulpmiddelen.
Niet voldoen aan de wet kan gevolgen hebben. Hoe streng de controle en wat de consequenties zullen zijn, moet de praktijk uitwijzen. Maar digitale bureaus kunnen nu al een voortrekkersrol vervullen door klanten te begeleiden van bewustwording tot implementatie. Zo positioneer je je als een betrouwbare partner die bijdraagt aan een inclusieve samenleving.
2. Webtoegankelijkheid: een essentieel onderdeel van elk project
De nieuwe wet biedt kansen voor bureaus om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en organisaties te helpen bij hun toegankelijkheidsdoelen. Het idee dat toegankelijkheid alleen bedoeld is voor mensen met een beperking en dat het een mooi design in de weg staat, is echter een misvatting.
Uit onderzoek van Q42 blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders visuele en auditieve hulpopties gebruikt op hun smartphone. Toegankelijkheid gaat dus verder dan grote letters voor ouderen of spraakopties; het biedt waarde voor een breed publiek. Maak het daarom een vanzelfsprekendheid en integreer het vanaf de start van elk project. Digitale toegankelijkheid is een specialisme op zich, maar je kunt met training en educatie al snel stappen zetten volgens Bjorn Post, lead product design van Valsplat: "Als ontwerper kun je letten op voldoende contrast, als front-end developer kun je semantische HTML gebruiken, en als tekstschrijver kun je alternatieve teksten voor afbeeldingen schrijven. Miljoenen Nederlanders zullen je dankbaar zijn."
3. Drie onmisbare stappen om Webtoegankelijkheid te borgen
Hoe kunnen bureaus zich voorbereiden op de wet? Hier zijn drie essentiële stappen, gedeeld door DDA-leden Johan Huijkman (Q42) en Taeke Reijenga (Level Level). Deze stappen zijn belangrijker dan ooit en vormen een solide basis om de wetseisen te integreren.
Bewustwording binnen het team Zorg dat toegankelijkheid een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Van designers tot projectmanagers: iedereen in je team moet bekend zijn met de basisprincipes van toegankelijkheid. Organiseer trainingen over WCAG 2.1 en laat je team bijvoorbeeld het DDA-webinar Digitale toegankelijkheid verankerd in de organisatie terugkijken.
Toegankelijkheid integreren in elk project Maak toegankelijkheid een vast onderdeel van je ontwerp- en ontwikkelprocessen. Stel duidelijke richtlijnen en kwaliteitsstandaarden op om ervoor te zorgen dat producten duurzaam toegankelijk blijven, ook na oplevering.
Monitoring en continue verbetering Toegankelijkheid is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Plan regelmatige toegankelijkheidstests en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving om blijvend te voldoen aan de laatste eisen.
Meer leren over de wetgeving?
DDA heeft de afgelopen jaren veel kennis gedeeld over digitale toegankelijkheid. Hieronder vind je een selectie van webinars en blogs om je verder te verdiepen:
Webinar: Digitale toegankelijkheid verankerd in de organisatie Hoe veranker je toegankelijkheid in alle prodcutfasen? Tijdens deze kennissessie, georganiseerd door Stichting Accessibility, ontdek je praktische inzichten en tools. Deze webinar is ideaal voor multidisciplinaire teams, van strategen tot developers, om samen toegankelijke digitale producten te realiseren.
Webinar: Toegankelijke UX / Inclusive design In dit DDA-webinar, in samenwerking met Stichting Accessibility en GRRR, leer je hoe toegankelijkheid en inclusiviteit je ontwerpen kunnen versterken. Toegankelijkheid hoeft een esthetisch ontwerp niet in de weg te staan. Deze sessie is met name relevant voor designers, developers en marketeers die impact willen maken én willen voldoen aan de nieuwe wetgeving.
Digitale toegankelijkheid: de wet die binnen 13 seconden door de Kamer ging
Wist je dat de Wet Digitale Toegankelijkheid in slechts 13 seconden werd goedgekeurd? Dit benadrukt de urgentie van inclusiviteit in de digitale wereld. In deze column pleit Caitlin de Rooij van Level Level voor een proactieve aanpak: toegankelijkheid moet niet als verplichting worden gezien, maar als kans om betere digitale producten te maken.
De drie onmisbare stappen om webtoegankelijkheid te borgen in je bureau en organisatie Deze blog gaat dieper in op hoe je webtoegankelijkheid structureel kunt verankeren binnen je organisatie. Van bewuste keuzes in design en development tot samenwerking in inclusieve teams. Deze stappen zorgen niet alleen voor naleving van de wet, maar ook voor betere producten voor een breder publiek.
Waarom webtoegankelijkheid in het curriculum opgenomen moet worden Webtoegankelijkheid vanaf de basis leren is essentieel voor een inclusieve toekomst. In dit blog lees je hoe het opnemen van toegankelijkheid in onderwijsprogramma’s kan bijdragen aan een nieuwe generatie ontwerpers en ontwikkelaars die standaard rekening houden met digitale inclusie.
Opinie: Bedrijven en overheid moeten digitale webtoegankelijkheid nu tussen de oren krijgen. Hier is waarom In dit opiniestuk roept Taeke Reijenga, CEO van Level Level, op tot snelle actie met een publiekscampagneom bedrijven te mobiliseren. In dit opiniestuk legt hij uit waarom digitale toegankelijkheid niet alleen een wettelijke verplichting is, maar ook een kans om klanttevredenheid en bereikbaarheid te vergroten.
Digitale Inclusie: bouwen aan een toegankelijke online samenleving Dit blog benadrukt hoe organisaties digitale toegankelijkheid kunnen integreren in hun strategieën. Het laat zien dat toegankelijkheid niet alleen een wettelijke vereiste is, maar ook een kans biedt om inclusiever en succesvoller te zijn. Een aanrader voor iedereen in je team, van ontwikkelaars en ontwerpers tot leidinggevenden.