In de snel evoluerende digitale wereld is webtoegankelijkheid essentieel voor een inclusieve online ervaring. Ondanks deze urgentie ontbreekt het nog steeds aan bewustzijn en kennis, zelfs onder jonge afgestudeerde programmeurs en designers. Volgens Taeke Reijenga, ceo van het Rotterdamse fullservice WordPress bureau Level Level, zal het veel helpen als de huidige ISO-normering voor webtoegankelijkheid omarmd en aangescherpt wordt."Webtoegankelijkheid is geen bijzaak, maar een fundamenteel principe dat de digitale revolutie moet leiden.”
In Nederland ondervinden ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking vaak obstakels bij het navigeren door online informatie en diensten. Of het nu gaat om visuele beperkingen, gehoorproblemen, motorische uitdagingen, laaggeletterdheid, dyslexie of kleurenblindheid, het is van essentieel belang dat zij net zo gemakkelijk gebruik kunnen maken van apps en websites als anderen. Ondanks de verplichting van overheidsinstanties om maatregelen te nemen voor digitale toegankelijkheid, worden commerciële organisaties nu ook verplicht om uitgebreide toegankelijkheidsmaatregelen te implementeren vóór juni 2025, zoals bepaald door de European Accessibility Act (EAA) van 2019. Deze wetgeving beoogt een breder scala aan producten en diensten, zoals smartphones, tablets, geldautomaten en e-books, toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.
Helaas zijn veel organisaties nog niet klaar voor de implementatie van de EAA vanwege verschillende nationale en sectorale richtlijnen. Deze diversiteit leidt tot een gebrek aan uniformiteit bij het beoordelen en certificeren van webtoegankelijkheid, wat niet alleen de vooruitgang belemmert, maar ook een oneerlijk speelveld creëert voor wereldwijd opererende bedrijven.
ISO-normen Om uniformiteit te bereiken, zijn ISO-normen cruciaal. ISO-normen worden wereldwijd erkend en toegepast in verschillende sectoren. Door webtoegankelijkheid op te nemen in dit gerespecteerde kader, streven we naar een universele maatstaf. Dit vergroot niet alleen de duidelijkheid, maar biedt ook een consistente basis voor beoordelingen en certificeringen.
Het omarmen van de ISO-certificering voor webtoegankelijkheid biedt voordelen voor gebruikers met diverse behoeften en voor bedrijven zelf. Het helpt bedrijven hun inspanningen te standaardiseren, waardoor ze kosteneffectiever en efficiënter kunnen opereren. Bovendien vergroot de certificering de geloofwaardigheid van bedrijven als zichtbaar bewijs van hun toewijding aan inclusiviteit en toegankelijkheid.
Helaas blijkt uit een rondgang bij collega’s van diverse bureaus dat veel collega’s de huidige accessibility ISO-certificering niet kennen. “Deze kennisachterstand leidt tot verwarring en onzekerheid in de beoordeling en certificering van webtoegankelijkheid”, meent meent Taeke Reijenga, ceo van het Rotterdamse fullservice WordPress bureau Level Level dat zich specialiseert in webtoegankelijkheid. “Als reactie nemen sommige organisaties het heft in eigen hand en pronken met toegankelijkheidskwaliteiten die ze niet bewijsbaar in huis hebben. Dit is niet zonder risico's, zoals blijkt uit rechtszaken in Amerika waar miljoenenclaims zijn ingediend tegen bedrijven die ten onrechte beweerden toegankelijkheidsexperts te zijn. Het is bovendien een ethisch hellend vlak.”
Reijenga: “Dat de certificering weinig wordt omarmd, ligt ook aan de certificering zelf. Waar bij ISO 27001 of 9001 moet worden bewezen dat je je zaakjes op orde hebt, is de ISO 30071-1 geheel vrijblijvend. Deze ISO norm biedt handvatten om accessibility in de organisatie te embedden (in processen dus). Hartstikke goed, maar niemand kent deze norm. Idealiter werkt een ISO-norm voor accessibility op eenzelfde manier als een ISO 27001 of 9001 waarbij je elk jaar een audit hebt en elke drie jaar je certificering kwijt kunt raken wanneer je je zaakjes niet op orde hebt. Dat is pas een echte stok achter de deur, meetbaar en aantoonbaar bovendien.”
En juist het ontbreken van deze stok achter de deur maakt dat veel organisaties het nog even aankijken, terwijl juist nu actie moet worden ondernomen om over een jaar niet twee miljoen Nederlanders in de digitale kou te laten staan. Het goede nieuws is, de technische commissie achter de huidige ISO certificering kan het tij nog keren, aldus Reijenga: “Het is tijd om te erkennen dat webtoegankelijkheid geen bijzaak is, maar een fundamenteel principe dat de digitale revolutie moet leiden. Een nieuw aangescherpte certificering kan helpen het bewustzijn onder organisaties te vergroten. Want uiteindelijk gebeurt de totstandkoming van een inclusieve online wereld niet vanzelf; het vereist gezamenlijke inspanningen, die we nu al moeten leveren.”