Direct naar inhoud
Terug naar publicaties

Sollicitatietips voor starters door Jeroen Post | NOBEARS

  • Kennis

De Geheimen van Succesvol Solliciteren: dé Shortcut naar je Droombaan

Ben je student en sta je op het punt je eerste stappen in de arbeidsmarkt te zetten? Jeroen Post, Art Director bij digital agency NOBEARS en jurylid van de DDA Portfolio Review Dag , deelt de beste sollicitatietips om die droombaan of -stage binnen te slepen. Dus… Ready set, go!

Wat zijn de belangrijkste punten waarop werkgevers letten bij het beoordelen van een sollicitatiebrief en CV? Een verzorgde presentatie is cruciaal. "Wanneer je solliciteert naar een creatief beroep dan is je eigen brief en CV je eerste visitekaartje, besteed daarom aandacht aan details om dit al een gaaf geheel te maken". En hou het kort en krachtig; onderbouw waarom je ergens wilt werken, wat je graag zou willen leren en wat je aanspreekt aan het bureau.

Wat zijn de elementen die een portfolio sterk maken? Veel studenten willen alles laten zien wat ze ooit gemaakt hebben, maar dat is niet effectief. "Kies werk dat aansluit bij de functie waarop je solliciteert en beperk dit tot drie goede opdrachten. Geef hierbij een onderbouwing: wat was de opdracht, hoe heb je deze aangepakt en wat zijn de uitkomsten?" En laat vooral ook weten waar je het meest trots op bent!

Hoe kunnen studenten zich het beste voorbereiden op hun (eerste) job? "Besef dat je waarschijnlijk begint met uitvoerend werk en je je daarna gaat specialiseren in wat het best bij jou past en natuurlijk waar jij blij van wordt." aldus Jeroen. Dit vermindert stress en houdt de verwachtingen realistisch. "Pluis de website van het bedrijf helemaal uit zodat je al veel weet over klanten en medewerkers. Dit helpt ook bij een eerste gesprek om goed voorbereid over te komen."

Wat zijn de meest voorkomende fouten die studenten maken tijdens een sollicitatiegesprek en hoe kunnen ze deze vermijden? Er is geen echte goed of fout, het belangrijkst is dat je open staat voor wat het bedrijf te vertellen heeft, maar vooral ook zelf duidelijk kunt maken wat jij belangrijk vindt. Dit vantevoren goed voorbereiden werkt voor jezelf ook het best tijdens een gesprek. Het is voor beide partijen een zoektocht. Ik zou vooral af gaan op je gevoel.

Hoe kun je als student het beste omgaan met afwijzingen tijdens het sollicitatieproces? "Plaats afwijzingen in perspectief, het is niet persoonlijk," zegt Jeroen. "De reden dat je het niet bent geworden kan simpelweg zijn omdat de andere kandidaat dichterbij woont. Zie het als een leerproces; jij was wel een van de genomineerden, er waren er misschien wel 40 die niet eens mochten komen praten."

Welke vaardigheden en kwaliteiten vinden werkgevers het meest aantrekkelijk bij starters/pas afgestudeerden? "Motivatie, gedrevenheid en positiviteit zijn echt belangrijk. Werkgevers weten dat iemand die jong is en graag wil, het voor elkaar gaat krijgen. Ook leergierigheid en een brede interesse, zoals experimenteren met nieuwe software of technologieën, zijn aantrekkelijk."

Hoe belangrijk is netwerken voor studenten en welke tips heb je om hiermee te beginnen? "Netwerken is in eerste instantie minder belangrijk, maar ik zou aanraden om op school al een LinkedIn-account aan te maken en overal waar je komt, ook bij sollicitaties, te linken. Zo blijf je in de loop en weet je nooit wat de toekomst brengt."

Wat kun je doen als je geen directe ervaring hebt in het vakgebied waarvoor je solliciteert? "Lees je goed in, weet waar het over gaat, oefen met relevante software of bouw een portfolio, zelfs al is het fictief. Laat zien dat je er iets mee wilt en bereid bent ervoor te gaan."

Wat zijn de beste manieren om relevante werkervaring op te doen tijdens en na je studie? "Ga het gewoon doen. Doe mee aan ontwerpwedstrijden, volg tutorials en maak die na, of maak je eigen versie van bijvoorbeeld de website van je favoriete merk. Plaats je werk op platforms als Behance of Dribbble voor feedback van professionals."

Heb je een laatste gouden tip of advies dat je de studenten nog mee wil geven? "Bedenk goed wat je wilt en waar je naartoe wilt. Blijf gedreven en enthousiast, dan komt het zeker goed!"

Kortom, de wereld van solliciteren kent nu geen geheimen meer voor jou. Met de tips van Jeroen wordt solliciteren een eitje en ben je de concurrentie een streepje voor.

Ben je op dit moment op zoek naar een toffe baan of stage? Kijk dan snel op de DDA site . Heel veel sollicitatie succes gewenst!

Het laatste nieuws

Alle publicaties

Wij bedanken onze trouwe partners

Word partner