Voor één ieder die het de afgelopen tijd gemist heeft: een half jaar geleden hebben we een nieuwe column in het leven geroepen, genaamd ‘Wat zou je doen met een half miljoen?’. Een column om niet alleen elkaar, maar bovenal, om de overheid te inspireren. Hoe het ook kan. Slimmer. Sneller. Efficiënter. En dat dat kan blijkt wel uit jullie ideeën. Jullie? Ja, jullie! Want deze column wordt geschreven aan de hand van jullie input. Mark Landman trapte in juni af en mocht vervolgens het stokje overgeven aan een ander lid. En zo zijn we doorgegaan, wat inmiddels heeft geresulteerd in een maandelijkse column. Deze wordt elke maand gedeeld op onze eigen DDA website , LinkedIn én exclusief op iBestuur. Een geweldige manier om de branche, haar creativiteit en slimme ideeën in de kijker te zetten. Tenslotte, jullie zijn de verslimmers van deze wereld. Zo blijkt!
Graag delen we een overzicht met jullie van alle columns, zodat je deze, mocht je ze gemist hebben, nog even rustig na kan lezen. Leuk voor in het weekend of bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie. Laat je inspireren. En als je nou denkt, hier wil ik heel graag ook mijn steentje aan bijdragen, laat het ons dan weten door een email te sturen aan info@dutchdigitalagencies.com .
Mark Landman, DotControl – “Ontwikkel een strijdplan voor digitale overheidsdiensten”
Mark Landman trapte deze nieuwe reeks af en viel direct met de deur in huis: “Als ik zeg dat de digitale dienstverlening van de overheid te wensen overlaat, zeg ik niks nieuws. Het is een open deur, een deur die al velen hebben ingetrapt. Toeslagen, subsidies, vergunningen… opsommen wat er allemaal mis gaat, is te makkelijk. Ik richt me liever op oplossingen. Hoe verbeteren we de digitale diensten van de overheid?
Benieuwd naar Mark’s manier van verbeteren? Het hele artikel lees je hier.
Matthias Snoei, SWIS – Roep om AI-optimisme bij de overheid: positief en proactief
Mark gaf het stokje door aan Matthias, want zo werkt dit format. De input gever mag nadien het stokje doorgeven aan iemand anders werkzaam bij een bureau dat lid is bij DDA. Matthias nam het stokje dankbaar aan en roept op tot een andere kijk op AI, een meer positieve. Matthias: “Natuurlijk, er kleven gevaren aan AI en het is hartstikke spannend, maar het biedt ook veel kansen om burgers beter te bedienen en persoonlijke dienstverlening te organiseren. Ik zou willen dat de overheid niet verlamt, maar ons beschermt tegen de schaduwkanten van AI én de kansen ervan aangrijpt om de digitale dienstverlening te verbeteren. Positief en proactief.”
Benieuwd naar wat Matthias nog meer te vertellen heeft? Lees dan hier het hele artikel.
Bjorn Stolte, Handpicked – Cocreatieplatform: een nieuw niveau van burgerparticipatie
Vervolgens was het de beurt aan Bjorn, destijds nog niet, maar inmiddels kersverse voorzitter bij DDA. Bjorn was enthousiast, want zo zegt hij: “Zomaar een half miljoen om de overheidsdienstverlening te verbeteren in je schoot geworpen krijgen, is niet niks. Ik wil die goed besteden – zelfs al is het fictief.” Matthias Snoei en Mark Landman schreven al eerder dat de overheid problemen veelal benadert vanuit beleid of de wet in plaats van de burger. Net als zij zou Bjorn dat graag omdraaien, en weg bij redeneren vanuit automatiseringsperspectief. Bjorn gelooft in de kracht van samen, de kracht van cocreatie. Hij vertelt verder: “Als ik het voor het zeggen had, zou ik een half miljoen euro investeren in een nieuw niveau van burgerparticipatie. Toonaangevende bedrijven laten al langer zien dat je de beste dienstverlening ontwikkeld in cocreatie met eindgebruikers. Cocreatie met de burger moet een gegeven worden en dat moeten we top-down uitrollen. Concreet: een platform voor cocreatie.”
Benieuwd hoe Bjorn dit voor elkaar denkt te krijgen? Lees snel verder.
Annet van Vulpen, Acato – Overheidsdienstverlening verbeteren? Ontregel de boel!
Net na de zomer was het de beurt aan Annet van Vulpen. Annet werd, net als de andere inputgevers, geïnterviewd door Kim Sterenborg. Aan de hand van dit interview waarbij de inputgever volledige vrijheid krijgt, schrijft zij deze column. Dankzij oa de input van verschillende disciplines, krijgen we een grote diversiteit aan ideeën. En dat is nou precies de bedoeling! Zo wil Annet tegen de stroom in: ontregelen! Annet: “Om te ontwikkelen, moet je ontregelen. Loskomen van procedures, regels en ja-maar-we-doen-het-altijd-zo-argumenten. Ik stel daarom voor om een ‘ontregelpotje’ van een half miljoen in te stellen om de overheidsdienstverlening te verbeteren. Dan kunnen overheidsinstanties, leveranciers en burgers samen veel meer bereiken.” Dus net als Bjorn gelooft Annet in de kracht van samen: “Ik ben groot voorstander van community-initiatieven. Communities waarin gemeenten en leveranciers met elkaar samenwerken vanuit een intrinsieke motivatie om de overheidsdienstverlening beter te maken. Alles en iedereen komt samen en dan ontstaat er momentum, een beweging.”
Lees je graag meer over Annet haar idee, klik dan hier.
Jeffrey Lauwers, Valsplat – Tromgeroffel voor gebruikersonderzoek in overheidsland
Annet gaf de denkbeeldige stok door aan Jeffrey, die zichzelf omschrijft als ‘een beetje een vakidioot’. Als er een kans is om op de grote trom te slaan voor gebruikersonderzoek bij overheidsorganisaties, dan heb je aan hem een goede. Aldus Jeffrey. Hij besteedt zijn oh zo belangrijke potje met euro’s dan ook graag aan, je raad het al, gebruikersonderzoek. “Gebruikersonderzoek wordt weleens van tafel geschoven omdat het prijzig kan zijn. Maar het is zo waardevol. Ieder patroon of template zou gevalideerd en onderbouwd moeten zijn met eindgebruikers. Gebruikersonderzoek drukt je namelijk met je neus op de feiten en precies die kennis moeten we met elkaar delen. Ik investeer daarom een half miljoen euro in gebruikersonderzoeken.nl. Een website waar je, de naam zegt het al, gebruikersonderzoeken kan vinden.” Jeffrey beseft zich maar al te goed dat de website nu nog veel te beperkt is, maar hij ziet vooral de potentie.
Zie jij ook de potentie en deel je Jeffrey zijn mening om te investeren in gebruikersonderzoeken? Lees hier mee en wie weet ben je na het lezen van dit artikel ook overtuigd.
Caitlin de Rooij, Level Level – Digitale toegankelijkheid: de wet die binnen 13 seconden door de Kamer ging
Caitlin wilde het vervolgens hebben over 13 seconden. Waarom 13 seconden vraag je je af… Nou, die 13 seconden bleek precies de tijd die de Tweede Kamer nodig had om de European Accessibility Act (EAA) te behandelen. Caitlin: “Ze kregen het stuk, er meldden zich geen sprekers en dus werd het wetsvoorstel zonder stemming aangenomen. Op 28 juni 2025 gaat het in.” BAM, zo makkelijk gaat dat! Maar makkelijk is niet altijd goed, aldus Caitlin: “Als je weet wat er in de EAA van online diensten wordt verwacht, dan zou er discussie zijn. De dertien seconden zeggen mij dat de Tweede Kamer niet goed weet wat ze eisen van bedrijven en overheidsinstanties. De richtlijnen, Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), zijn niet zomaar even geïmplementeerd, het heeft veel impact. “
Caitlin weet er als accessibility consultant & developer alles over die impact. Je leest het hier.
Op de hoogte blijven van deze leuke column? Houdt dan onze nieuwsbrief en website in de gaten.