Wil je opvallen in een krappe stagemarkt en meer kans maken op die droomstage? Rory de Graaf , Managing Partner bij DDA-lid Resoluut , weet precies hoe je dat aanpakt. Met meer dan twintig jaar ervaring in de industrie en een lange geschiedenis van het begeleiden van stagiairs, merkt hij dat het gat tussen hoe studenten solliciteren en zichzelf presenteren en waar bureaus naar op zoek zijn groter wordt. Hier ligt volgens Rory een verantwoordelijkheid van opleidingen, studenten én onze industrie. Om dit gat te helpen dichten we Rory naar zijn gedachten, tips en inzichten.
Wat bureaus wél willen zien – ‘Je frisse blik is je grootste kracht’
“Een stage is een kans om jezelf te laten zien,” begint Rory. “Het is jouw moment om te laten zien wat je in huis hebt én wat je wilt leren. Toch zie ik vaak dat stagiairs niet helemaal weten hoe ze zichzelf goed kunnen presenteren in het sollicitatieproces. Dat is jammer, want met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf echt onderscheiden van de rest.”
Het draait om bewustzijn, focus en authenticiteit. “Een sterke sollicitatie laat zien wie je bent en wat je komt brengen bij een bureau. Denk goed na over hoe je jouw verhaal vertelt, verdiep je in het bureau, focus op relevantie in je cv en portfolio en wees je bewust van je toegevoegde waarde. Bureaus willen weten waarom juist jíj een aanwinst bent.”
Een goede sollicitatie draait om vier belangrijke punten:
1. Toon initiatief en motivatie
Start je sollicitatiebrief met enthousiasme. “Schrijf niet ‘ik moet stage lopen’, maar ‘ik wil stage lopen’,” benadrukt Rory. “Het lijkt een klein verschil, maar het toont meteen of iemand intrinsiek gemotiveerd is of dat het een ‘moetje’ van de opleiding is. Benoem waarom je specifiek voor dat bureau kiest en wat je hoopt te leren. Mocht je ambities hebben om na je stage bij dit bureau te blijven werken, wees daar dan ook meteen transparant over. Zorg er daarnaast voor dat je ruim op tijd bent met solliciteren. Dat toont niet alleen aan dat je vooruitdenkt, maar geeft het bureau ook voldoende tijd om je sollicitatie te bekijken.” aldus Rory. En wel of niet nabellen na het inzenden van je sollicitatie? “Het toont assertiviteit en dat is goed, maar geef het bureau wel eerst even de tijd om te kunnen reageren.”
2. Cureer je portfolio slim
Kwaliteit boven kwantiteit, zegt Rory. “Laat niet alles zien, maar selecteer projecten die relevant zijn voor dit specifieke bureau en de rol waarop je solliciteert. Leg uit waarom je bij projecten bepaalde keuzes hebt gemaakt. Wat heb je geleerd? Hoe zou je het anders aanpakken? Doe dit ook als je een case van het bureau uitlicht. Als je laat zien dat je kritisch kunt nadenken en dit kan onderbouwen, val je op. Nieuwsgierigheid en een bevragende houding zijn krachtige eigenschappen. Het ecosysteem van bureaus drijft op frisse, vernieuwende blikken en andere perspectieven dus laat dat vooral zien.”
3. Cureer ook je CV, maar niet té veel
“In tegenstelling tot portfolio’s zie ik dat cv’s vaak te veel zijn uitgekleed,” merkt Rory op. “Vermeld ook eerdere (bij)banen, want die laten naast werkmentaliteit ook belangrijke vaardigheden zien, zoals samenwerken, communiceren en leidinggeven. Vergeet niet om ook ervaring of projecten te noemen die je buiten je opleiding om hebt gedaan. Dat toont je leergierigheid en vertelt meer over je ambities en interesses. Stap ook niet in de valkuil van teveel poespas of een overdreven design van je cv – daarvoor is je portfolio bedoeld.
“En als je bij mij door de selectie wilt komen, gebruik dan alsjeblieft geen grafieken voor je ‘skills’ die niet kloppen of niks communiceren.” — Rory
4. Presenteer jezelf authentiek
“Misschien wel de belangrijkste tip: durf jezelf te laten zien. Weet wat je wilt leren, maar vergeet niet wat je komt brengen. Voor bureaus zijn stagiairs ook een kans om frisse ideeën binnen te halen. Laat dat zien in je sollicitatie: wees nieuwsgierig en kritisch, presenteer jezelf met relevante informatie en toon jouw unieke toegevoegde waarde voor dit specifieke bureau. Daarmee maak je echt het verschil.”
Kortom, het sollicitatieproces is jouw kans om te laten zien wie je bent en wat je kunt bijdragen. Met Rory’s tips kun je jezelf beter positioneren, je verhaal duidelijk en krachtig vertellen en meer kans maken op die felbegeerde stageplek.
In een volgend verhaal belichten we het perspectief vanuit oud-stagiairs bij Resoluut, die inmiddels zijn doorgegroeid tot juniors, en bewust onderdeel zijn gemaakt van het sollicitatieprocedure. Hoe dat zit en wat hun perspectief en visie is op het sollicitatieproces en mogelijke verbeterpunten voor alle betrokken partijen lees je volgende keer.
Op zoek naar een stageplek? Ontdek alle beschikbare stageplekken op dutchdigitalagencies.com/stages en begin vandaag nog met solliciteren bij een van de ruim 150 Dutch Digital Agencies. Succes!