Direct naar inhoud
Terug naar publicaties

Digital design for good part 1: vier gamechangers over hoe zij digital inzetten voor een betere wereld

  • DDA Nieuws
  • Ledennieuws

In onze digitale sector vinden we veel inspirerende verhalen over technologieën, bedrijven en leiders die van deze wereld een betere plek willen maken. We spraken vier van deze ‘gamechangers’ over wat hen drijft en wat ze hopen te bereiken door ‘digital design for good’ in te zetten. "Vaak blijkt dat niemand anders daadwerkelijk werkt aan het oplossen van maatschappelijke problemen, ondanks wat velen denken."

Gamechanger: Tim van Deursen, co-founder Hack the Planet

Het was het vaderschap dat hem aan het denken zette: hoe zullen mijn twee zoontjes straks staan in deze wereld? "Mijn eigen leven is één aspect, maar hoe zullen zij hun eigen levens leiden, en bovenal, in welke wereld?" Voor hem de reden om naast zijn werk voor Q42 de non-profit start-up Hack the Planet te starten. Doel: actief bijdragen aan het oplossen van wereldproblemen. Niet door te denken, maar door te doen. Nodig, aldus Tim. “Wat mij opvalt, is dat veel mensen denken dat iemand anders waarschijnlijk wel bezig is met het oplossen van een maatschappelijk probleem. Vaak is dat niet het geval."

Tim’s avontuur begon met Greenpeace, voor wie hij een drone bouwde om bosbranden in Indonesië te monitoren. Sindsdien zet hij samen met engineer Thijs Suijten zijn kennis en kunde in om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. "We hebben sensoren in het Afrikaanse regenwoud opgehangen om stroperij tegen te gaan,  we zetten virtual reality in om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen en om oorlogvoerende stammen in Oeganda te verenigen." Technologie is daarbij de drijvende kracht. "Door technologie op een creatieve manier te gebruiken, lossen we maatschappelijke problemen op en brengen we positieve verandering. Een voorbeeld hiervan is het project ' Help Maya, ' waarbij we technologie zoals WhatsApp inzetten om op een geheel nieuwe manier de jeugd te kunnen bereiken.”

Het zijn stuk voor stuk prachtige projecten die Tim en Thijs zelf initiëren en worden gefinancierd door moederbedrijf Q42.   “Bij Hack the Planet investeren we een aanzienlijk deel van onze middelen in projecten voor 'digital for good.' Daarnaast zoeken we passende subsidiepotjes en worden we gelukkig (financieel) gesteund door Q42, dat ook de waarde ziet van wat we doen. Maar dat je iets goed wilt doen, betekent niet dat je geen waarde hoeft toe te voegen. Integendeel: ook wij moeten onze inspanningen blijven rechtvaardigen.” Juist daarom zetten Thijs en Tim vaak groots in. Tim: “Als iets te groot of te bizar lijkt, willen we het juist doen, juist omdat je zo impact kan maken en waarde toevoegt. Projecten die aanvankelijk als te risicovol worden beschouwd om aan te pakken, maar die, als ze dan uiteindelijk succesvol blijken te zijn, zo ontzettend bevredigend zijn vanwege het behaalde succes. Daar doen we het voor."

Die aanpak zouden meer bureaus kunnen hanteren, besluit hij. “Juist voor ons als digitale industrie liggen er legio kansen om een betere wereld te creëren. Met onze specifieke kennis kunnen we innovatieve oplossingen bedenken, bewustzijn vergroten en maatschappelijke problemen op een interactieve en effectieve manier aanpakken. We moeten daarbij wel actief op zoek gaan naar andere partijen en fondsen om grootschalige problemen aan te pakken. Lef, durf en ondernemerschap tonen. Moeilijk? Wellicht, maar als wij het niet doen, wie dan wel?"

Het laatste nieuws

Alle publicaties

Wij bedanken onze trouwe partners

Word partner