Direct naar inhoud

Rouw is een woord met vele lagen. Eentje die angst oproept. Verdriet. En waar we eigenlijk ook niet zoveel over weten. Behalve dat het pijn doet. Daar weet Pieter van der Oest, oprichter van Dearly, alles van af. Want op 18-jarige leeftijd verloor Pieter zijn vader aan suïcide. Dit ingrijpende verlies markeerde het begin van een jarenlange innerlijke strijd met verdriet, angst en schaamte. Pas toen Pieter zijn verhaal begon te delen, ontdekte hij de kracht van kwetsbaarheid. Hij realiseerde zich dat het delen van emoties niet alleen noodzakelijk is, maar ook anderen inspireert en steunt. En vanuit de overtuiging dat er in onze samenleving meer ruimte moet komen voor dergelijke emoties, richtte hij in 2020 Dearly op. 

Pieter: “Vroeger was rouw meer onderdeel van de samenleving, er was ruimte voor. Maar nu we steeds individualistischer leven, verdwijnt ook langzaamaan die ruimte. In plaats van er met elkaar over te praten, met je directe omgeving, wenden we ons tegenwoordig liever tot een therapeut of coach, om er vervolgens niet meer over te praten. Maar daarmee verdwijnt je verdriet niet en wordt het ook niet makkelijker. Bij Dearly geloven we juist in de kracht van je directe omgeving. Of dat nou je familie, vrienden of collega’s zijn, dat zou niet uit moeten maken. Want rouw is geen privé situatie, je draagt het bij je, thuis én op de werkvloer.”

Pieter heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om een wereld te creëren waarin het delen van verlies en verdriet net zo normaal is als het delen van geluk en blijdschap. Zijn overtuiging is simpel maar krachtig: rouw is geen ziekte, maar een natuurlijk onderdeel van het leven – “de prijs die je betaalt voor liefde.” Met Dearly zet Pieter zich in voor een wereld waarin ruimte is voor verlies en rouw, zodat mensen elkaar kunnen steunen in moeilijke tijden.

Pieter benadrukt het belang van aandacht voor rouw op de werkvloer. Hij ziet het als een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, leidinggevenden en collega’s om rouwenden de ruimte te geven om te rouwen en tegelijkertijd verbonden te blijven met hun werk. En daar pluk je als werkgever ook de vruchten van, want het draagt niet alleen bij aan goed werkgeverschap, je kan hierdoor het rouwgerelateerde verzuim met minimaal 25% reduceren.

Pieter: “Investeren in begrip en ondersteuning is niet alleen een sociale kwestie, maar ook een economische."

Samen met een landelijk team aan gecertificeerde rouwtherapeuten en coaches zet Pieter zich dagelijks voor tal van organisaties in. En dat is nodig, want elk jaar verliezen meer dan 230.000 medewerkers een dierbare. En dan zijn er daarnaast nog talloze andere vormen van rouw. Denk aan ongewenste kinderloosheid, een scheiding, een ingrijpend ziekteproces zoals kanker, baanverlies.

De support van Dearly reikt van 1:1 begeleiding tot aan workshops voor hele teams tot aan trainingen en het schrijven van een rouwprotocol. Als partner van Dutch Digital Agencies verzorgt Dearly o.a. webinars speciaal voor de leden van DDA, waarbij Dearly handvatten reikt en informatie verschaft over rouw op de werkvloer.

Kom je graag direct in contact met Dearly? Dat kan! Je kunt Pieter bereiken via pieter@dearly.nl of kijk op www.dearly.nl.