Webinar Digitale Toegankelijkheid - ,
Digitale toegankelijkheid is belangrijk, én verplicht voor alle overheidsinstanties. De komende jaren wordt Europese wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid ook verplicht voor tal van andere organisaties en online platformen. Denk aan alle vormen van communicatie, audiovisuele media, passagiersvervoer, banken en online winkels. Veel DDA-leden hebben klanten die aan deze voorwaarden moeten gaan voldoen. De verplichting wordt ‘pas’ 2025 van kracht, maar die tijd zullen bureaus hard nodig hebben om zich te verdiepen in de standaard en deze voor al hun klanten te implementeren.
Een inclusieve wereld is niet alleen een betere wereld, bedrijven vergroten ook hun doelgroep ermee. Geschat wordt dat meer dan 80 miljoen mensen met beperkingen in de Europese Unie baat hebben bij de nieuwe wetgeving. Bovendien houdt Google rekening met indexeren van toegankelijke en minder toegankelijke websites. Toegankelijkheid moet een hygiëne factor worden, net zoals informatiebeveiliging en een SLA dat ook zijn.
Op donderdag 23 september 13 uur organiseert DDA een kennissessie waarin de sprekers meer vertellen over digitale toegankelijkheid, de nieuwe standaard en hoe bureaus zich hierop kunnen voorbereiden.
Programma:
Introductie Europese wetgeving European Accessibility Act Raph de Rooij (sr. beleidsmedewerker team digitale inclusie Ministerie BZK) Raph de Rooij is beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en werkt aan de verbetering van de toegankelijkheid van overheidswebsites en -apps. Basis hiervoor was de Web Accessibility Directive (WAD) 2016/2102, die raakpunten heeft met de European Accessibility Act (EAA) 2019/882 die in juni 2025 ingaat. In zijn inleiding gaat Raph in op de kenmerken, overeenkomsten, verschillen, scope en impact van beide richtlijnen.
De zakelijke kant van webtoegankelijkheid Taeke Reijenga (ceo Level Level) Taeke bekijkt in zijn talk digitale toegankelijkheid vanuit een zakelijk perspectief. Zijn er nadelen aan webtoegankelijkheid? Of brengt het omarmen van webtoegankelijkheid vooral enorm veel kansen voor de bureauwereld en haar opdrachtgevers?
Webtoegankelijkheid: Waar begin je? Marloes Bosch (frontend ontwikkelaar & accessibility expert, LimoenGroen) en Rian Rietveld (Digital accessibility specialist, Level Level) Marloes en Rian geven je een aantal tips over de implementatie & delivery (tooling, testing, design, code) om je webtoegankelijkheid te verbeteren. Waar begin je, hoe pak je het aan? Wat zijn de quick wins, welke verbeteringen kun je snel implementeren. Hoe kun je met je toetsenbord controleren of de code goed is opgebouwd? En hoe weet je of je website voor iedereen goed werkt?
Wil je hierbij zijn? Geef je op via info@dutchdigitalagencies.com
Deze sessie is alleen voor leden van DDA.