Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Digital design for good: vier gamechangers over hoe zij digital inzetten voor een betere wereld

10 november 2023

In onze digitale sector barst het van inspirerende verhalen van technologieën, bedrijven en leiders die vastberaden zijn om de wereld te verbeteren. Wij spraken vier van deze ‘gamechangers’ over wat hen drijft om ‘digital design for good’ in te zetten. “Zodra je je focus in deze richting verlegt, wordt het een verslaving.”

Gamechanger van deze week: Rolf Coppens, oprichter en creative director GRRR

“In Nederland wordt er steeds vaker gesproken over ‘purpose’, maar het is hoog tijd dat er ook daadwerkelijk actie aan verbonden wordt. Als bureaus hebben we de unieke mogelijkheid om het voortouw te nemen en klanten en partners te selecteren op basis van hun sociale impact. Wij gaan die uitdaging al heel bewust aan.”

“Zo ondersteunen we The Ocean Cleanup in hun strijd om plastic uit oceanen en rivieren te verwijderen. Artsen Zonder Grenzen is een andere partner waarmee we trots samenwerken, net als veel andere NGO’s. Maar we werken ook juist voor commerciële partijen met een duidelijke sociale doelstelling. Bijvoorbeeld in de duurzame mobiliteit zoals Fastned en SkyNRG (duurzaam vliegen).

Daarnaast zetten we ons al meer dan tien jaar in voor webtoegankelijkheid en emissie-verminderde websites – die alleen actief zijn wanneer de vraag er is, om onnodig energieverbruik te vermijden. Soms zijn dit projecten die extra kosten met zich meebrengen, maar we kiezen er heel bewust voor om impact boven winst te stellen. Sinds het begin van 2020 zijn we dan ook met trots een gecertificeerde B Corporation (B Corp), als het allereerste digitale bureau in Nederland.”

“Het B Corp-certificaat is een internationaal en onafhankelijk keurmerk dat aantoont dat we niet alleen winst nastreven, maar ook focussen op mens, milieu en maatschappij.  Om gecertificeerd te worden, moet je alles op tafel leggen – van onze missie en zakelijke doelen tot de diversiteit van ons team. Van ons energiegebruik tot hoe we omgaan met afval. En natuurlijk, de impact die we genereren met ons werk voor klanten. Elk facet wordt beoordeeld.”

“Dankzij dit certificaat zijn we nu onderdeel van een wereldwijde beweging van meer dan 3235 bedrijven – denk aan namen als WeTransfer, Patagonia, Triodos en Auping – die zich toewijden aan de concrete verwezenlijking van de SDG’s van de Verenigde Naties. Het certificaat fungeert tevens als een magneet voor talent: we hoeven nooit actief op zoek te gaan naar nieuwe teamleden. Onze mensen willen ook bijdragen aan de maatschappij.”

“Voor mij is het geen keuze om zo te werken. Ik vind mijn inspiratie in het nastreven van doelen met diepgaande betekenis en het delen van deze passie met een gemeenschap van gedreven individuen en specialisten. En eerlijk gezegd, ik hoop dat meer bureaus dezelfde koers inslaan. De realiteit is dat er nog steeds bureaus en klanten zijn die webtoegankelijkheid afvinken als een verplichting of het beschouwen als een lastige extra kostenpost. Dat is zonde, want juist als industrie hebben we de kans om voorop te lopen in het creëren van een betere wereld.” 

Foto bron: The Ocean Cleanup.