Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

DDA in de media: interview Zakaria Amlal in eGuide ‘ER IS VEEL KRACHT IN DE MARKT’

07 juni 2021

Interview met DDA-bestuurslid Zakaria Amlal in Emerce eGuide 2021

De coronacrisis, een tekort aan talent en de ambitie bij te dragen aan Haags besef van het digitale domein. Genoeg uitdagingen voor branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA). Maar de innovatiekracht van digitale bureaus is groot, zegt bestuurslid Zakaria Amlal, medeoprichter van bureau gracious. “Onze creativiteit is cruciaal om klanten te helpen adequaat in te spelen op de veranderingen.”

Hoe staat het met de digitale bureaus als sector na een jaar coronacrisis?

“De crisis heeft laten zien dat onze creativiteit cruciaal is om klanten te helpen adequaat in te spelen op veranderingen. Direct in het begin bijvoorbeeld hebben we met alle bureaus een Digital Helpsquad opgericht voor getroffen bedrijven. Iedereen kon kosteloos wekelijkse zoomsessies bijwonen voor advies. Denk aan de kapper die geen omzet meer had en wilde weten hoe hij zijn webwinkel kon uitbreiden met haarverfkits. Dat zijn simpele vragen voor ons als bureau, maar essentiële vraagstukken voor die partijen. Grosso modo zien we dat de crisis kansen biedt. Bureaus spelen daarop in met nieuwe platformen en dienstverlening.”

Wat was en is de impact op de bureaus zelf?

“Als je in de reissector of horeca zit, heb je natuurlijk rake klappen gekregen. Ik weet zelf nog als de dag van gisteren hoe een grote opdrachtgever mij belde. Hij gooide alles on hold. Dat is heftig. Maar de innovatiekracht van ons als bureaus is groot, dat maakt dat we het hoofd boven water houden.”

Wat verwacht je voor komend jaar?

“Als het sentiment zich herstelt – want het heeft alles te maken met gevoel – kunnen we het herstel van het vierde kwartaal doorpakken. Toen zag je dat de bureaus konden knallen en mooie resultaten haalden. Met het omdraaien van het sentiment bij de tweede lockdown zag je dat direct terug in de resultaten.”

Wat zijn de gevolgen voor de markt?

Daar zie je een tweedeling. In het middensegment ontstaan kansen versus grote opdrachtgevers die meer terughoudend zijn. Die laatste hebben geplande investeringen on hold staan. Dat zie je terug in bijvoorbeeld e-commerce. Die sector gaat als een tierelier, omzetstijgingen van 20 tot 50 procent zijn niet overdreven. Maar de grote merken zijn voorzichtig met uitgaven. Ze hebben wel vet op de botten, maar ze kijken het even aan, omdat ze gewoon niet weten wat er straks gaat gebeuren. Daarentegen zie je het midden- en lagere segment deze crisis aangrijpen om door te pakken. Omdat ze van bijvoorbeeld drie miljoen euro omzet online naar zes miljoen zijn gegroeid. Ze binden klanten aan zich door aan hun platformen en campagnes te werken, door het design aan te pakken. Al die zaken zijn wij als bureaus aan het doen.”

Opvallend is dat er nog steeds veel overnames zijn.

“En dat zullen er alleen nog maar meer worden. Dit staat overigens los van de coronacrisis. De consolidatieslag is al enige jaren gaande. Een aantal sterke partijen in de Benelux pakt door. Een Europese speler als Dept kijkt met Amerika nog breder. En een enkeling gaat wereldwijd, zoals MediaMonks vanuit S4 Capital. Maar er zijn ook nieuwe initiatieven als een ACE, die het zoekt in krachtige bureaus met onderscheidend vermogen die sterk in het Nederlandse domein aanwezig zijn.”

Wat voorzie je voor de toekomst?

“Het is als een soort voetballeague. Je hebt de grote clubs, de middenmoters en de kleine clubs. De groten nemen de middenmoters over en daardoor ontstaat er ruimte voor de kleinere en gespecialiseerde bureaus om in dat gat te springen. Er is nog veel kracht in de markt. Als DDA bedienen we alle drie soorten bureaus. Uitgangspunt is dat digitaal je startpunt is. Alle verslimmers zijn welkom, of je het nu vanuit design, marketing of development doet.”

Wat is een ‘verslimmer’?

“Wij helpen onze klanten – of het nou een product, campagne of een proces is – vanuit een verslimmende blik. Dat betekent dat je niet abc doet, elke klant vraagt een unieke oplossing. En we zetten altijd de gebruiker centraal om de beste digitale ervaringen te bouwen.”

Hoe maken jullie dat als DDA zichtbaar?

“We zijn al een aantal jaar bezig om in Den Haag te laten zien wat onze kracht is. Zo organiseren we diner pensants, waar we belangrijke vraagstukken op tafel leggen en laten zien welke impact onze bureaus al maken binnen digitaal Nederland. We houden gastcolleges met staatssecretaris Knops en de Nationale Ombudsman om een brug te slaan tussen DDA en Den Haag. Verder organiseren we werkbezoeken bij onze leden, zodat Den Haag daadwerkelijk kan ervaren hoe we werken en hoe we de eindgebruiker altijd centraal zetten. Door deze ervaringen heeft Den Haag een beter beeld waarvoor ze onze leden kunnen inzetten. Maar het is wel een weg van de lange adem.”

De aanbestedingstrajecten zijn jullie ook een doorn in het oog.

“Wij willen dat aanbestedingen eerlijker worden ingericht. Wanneer onze leden meedoen, garanderen we een oplossing die de gebruiker centraal stelt. Maar het gaat ook over het besef hoe je zo’n traject moet oppakken.
In plaats van dat je alles belegt bij grote clubs, kun je het ook organiseren in samenwerkingsverbanden.”

Hoe laten jullie je horen?

“Door aan de Haagse partijen te laten zien dat ze bepaalde topics kunnen heroverwegen. Het gaat om bewustwording bij een volledige Tweede Kamer. Of er nou een minister of staatssecretaris verantwoordelijk wordt, digitaal moet op de Haagse agenda.”

Een punt op de agenda van bureaus is cookieloos adverteren. Hoe moeten ze zich daarop voorbereiden?

“Cookieloos adverteren, privacy, profiling – dat moeten bureaus serieus nemen. Sinds corona bestaat privacy bijna niet meer. Ik hoop echt dat we teruggaan naar de weg die we waren ingeslagen om de gefrustreerde consument daadwerkelijk te horen. Door privacy by default mee te nemen in je platformen en campagnes.”

Nog zo’n lastig thema: het tekort aan talent.

“In het begin van de crisis was IT-talent makkelijker te vinden. Denk aan de mensen die vertrokken bij Booking.com. Maar het issue van talent bereiken en behouden, is en blijft gewoon. Met kennispartners organiseren we verschillende programma’s en initiatieven, zoals de CMD Talentendag en deelname aan het HBO-ICT Job & Student Event. Talent staat centraal, daar zijn we als DDA continu mee bezig.”

Lees verder

  • Nieuwsgierig naar wat Verslimmers doen? Lees de beste cases.
  • DDA pleit voor een Ministerie van Digitale Zaken. Lees hier waarom.