Column: Waarom een Ministerie van Digitale Zaken? – Deel 6 en slot

29 juni 2021

Mijn naam is Ivo Roefs, ik ben voorzitter van branchevereniging DDA, de Dutch Digital Agencies.

In de aanloop naar een nieuw kabinet stel ik mij voor dat ik fractievoorzitter ben, of lijstduwer, of Kamerlid, of woordvoerder; ik doe kortom net alsof ik in Den Haag werk, en mag helpen om een nieuw regeerakkoord in elkaar te zetten.

Wat zou ik doen?

Ik zou zorgen dat burgers en bedrijven veel beter betrokken werden bij de vraag: hoe moet de overheid zich digitaal manifesteren? – En hier is waarom.

In de commerciële online-wereld gebeurt er niets (maar dan ook helemaal niets) zonder dat het uitgebreid getest is samen met burgers, die dan opeens ‘consumenten’ heten. Bij een bedrijf als bol.com of Amazon werken bovendien allerlei specialisten die zich bezighouden met de ‘customer journey’ en met ‘user experience design’. 

Dat doen die bedrijven allemaal niet voor de pret. Dat doen ze, omdat die burger dan wel consument er anders niets van moet hebben, of er niks mee kan. Precies het probleem van veel IT-projecten van de Nederlandse overheid: ze zijn bedacht met een systeem in gedachten, niet met de gebruiker als vertrekpunt.

Nu heb ik de afgelopen tijd op deze plaats een aantal ideeën verkondigd, die allemaal bedoeld zijn om juist dát te bevorderen: de burger centraal en de overheid als een slim georganiseerde, flexibele, vraaggerichte aanbieder.

Ik heb ook telkens gezegd, dat het een dringende kwestie is, die niet langer kan wachten. Er komt een nieuw kabinet aan, en dat is een belangrijke mogelijkheid om dit dossier in beweging te krijgen. Het regeerakkoord dat komt moet niet alleen verstandig zijn, het moet vooral ook slim zijn; slimmer dan ooit.

Want u vindt toch óók dat de overheid het allemaal veel beter kan doen, als het gaat om digitale dienstverlening?

U vindt toch óók dat uw belastinggeld beter aan toekomstbestendige IT kan worden uitgegeven, dan aan steeds opnieuw een gok?

U vindt toch óók dat we beter de slimste koppen in eigen land aan het werk kunnen zetten, dan in de rij te gaan staan in China of de Verenigde Staten?

Dus als ik fractievoorzitter zou zijn, zou ik het nieuwe kabinet willen voorstellen: zorg dat de politiek de mening van de burgers hoort. Want anders wordt het, dat kan ik u voorspellen, ook met het komende regeerakkoord niet anders.

Ik vraag u om dat te doen, niet alleen namens de branche voor wie ik spreek, maar vooral ook: namens uzelf en alle Nederlanders. Want als u zich niet laat horen, krijgen we nooit de digitale overheid die we verdienen.

Nogmaals hartelijk dank voor alle leuke en relevante reacties die ik heb mogen ontvangen op deze korte serie columns