Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

TBI timmert fundament voor innovatie

TBI Holdings
18 november 2021
Finance
Digitale Transformatie, Portals, Website

Een platform dat innovatie stimuleert bij alle zesduizend medewerkers binnen een groep van bouwbedrijven. Met dat verzoek klopte Douwe – innovatiemanager bij TBI – in 2018 bij ons aan. Check, gaan we regelen! Toch? Nee, we pakten het anders aan. Door samen met TBI een serie kleine oplossingen te bedenken, proberen we de impact groter te maken.

 

Over TBI

De bouwsector staat wellicht niet bekend als erg vernieuwend, fris en innovatief. Daarom buigt TBI – groep van techniek-, bouw- en infrabedrijven – zich over de vraag: hoe zorgen we binnen de organisatie voor een innovatieve mindset? De achterliggende gedachte: samen kunnen we veel meer dan alleen. En iedereen kan een verschil maken.

Behoorlijk eigenwijs

Maar hoe pak je dat aan? Hoe krijg je zoveel medewerkers – werkzaam bij bijna 20 zelfstandig opererende bedrijven binnen TBI – in één keer aan het innoveren. Het antwoord is simpel: niet. Gedrag van de ene op de andere dag veranderen, is onmogelijk. Sietse, service designer bij Freshheads: “Douwe wilde een platform lanceren, waarop alle medewerkers van TBI elkaar konden vinden om kennis te delen. Dat lijkt een logische oplossing. Maar dan ga je ervanuit dat mensen het platform ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Dat ‘elkaar kunnen vinden’ het enige is dat innovatie belemmert. Om tot een succesvolle oplossing te komen, wilden we eerst het probleem helder krijgen.”

Design thinking: klein beginnen

De inzichten uit de interviews vertaalden we naar een aantal denkrichtingen voor oplossingen. Hierbij volgen we de design thinking-mindset. Sietse: “Dat houdt in dat we niet heel veel problemen bundelen en daar één oplossing voor bedenken en bouwen – zoals een platform – maar dat we één specifieke denkrichting beetpakken en daar een kleinschalige oplossing voor ontwerpen. Dat werkt sneller en je leert gaandeweg van de inzichten die je met zo’n kleinere oplossing opdoet.” Eén van die denkrichtingen was TBI Contact, een helpdesk via WhatsApp waar medewerkers van TBI allerlei vragen konden stellen over innovatie of expertise. “Douwe ontving alle vragen op een aparte mobiele telefoon en zette zijn netwerk binnen TBI in om mensen aan elkaar te koppelen”, vertelt Sietse. “Schaalbaar is het niet, maar tastbaar wel; het gaf direct inzichten waar we weer op konden doorontwikkelen. Bij een tweede test pakten we het groter aan. Per TBI-bedrijf stelden we een ambassadeur in die ook gebruik maakt van het eigen netwerk om nóg betere matches te maken en kennisdeling te stimuleren.”

 

Van proefballonnetjes naar platform TBIx

Naast TBI Contact en de Innovatiekaart, zijn de innovatienieuwsbrief, innovatieprijs en meetups in het leven geroepen. Nu, twee jaar later, komen alle inzichten uit deze ‘proefballonnetjes’ samen in het innovatieplatform TBIx. Sietse: “We weten wat mensen beweegt. Daardoor staat er nu een platform dat we eerder nooit hadden kunnen bedenken.” Het platform is opgezet als interactieve marktplaats voor TBI medewerkers. “Ze kunnen hierop zien waar de interesses van hun collega’s liggen, in contact komen met toekomstmakers van andere dochterondernemingen en hun ideeën, uitdagingen en successen delen. Zo kunnen ze elkaar inspireren of meedenken door reacties te plaatsen”, legt Jeffrey Moelands, developer bij Freshheads, uit.

Meer over onze samenwerking en het succesvolle resultaat? Lees verder via https://www.freshheads.com/werk/tbi/

Case informatie

Freshheads

Wilhelminapark, 21

5041 EB Tilburg

013 - 5390040

info@freshheads.com

Opdrachtgever

TBI Holdings

Bekijk de andere case van Freshheads