Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Hoe een app helpt bij het eerder herkennen van hartfalen

Hartstichting
22 februari 2022
Health
Apps
De Hartstichting zet zich in voor een gezond hart voor iedereen, onder andere door hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. Er zijn naar schatting 225.000 Nederlanders van 60 jaar of ouder met niet-herkend hartfalen. Mensen weten vaak niet dat klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden mogelijk van hun hart kunnen komen en gaan niet (op tijd) naar de huisarts. 

Greenberry heeft een slim dagboek ontwikkeld dat zich aanpast op basis van het profiel van de gebruiker. Het was belangrijk dat de app een helder, juist en persoonlijk advies voor de gebruiker genereert. En dat er extra aandacht is voor gebruiksvriendelijkheid voor de oudere doelgroep en mensen die beperkte gezondheidsvaardigheden hebben.

Gebruikersonderzoek

Tijdens het project hebben we twee gebruikersonderzoeken uitgevoerd onder de doelgroep. Uit het onderzoek trokken we de conclusie dat een goede uitleg belangrijk is en dat we niet onnodig veel informatie moeten geven. Met de eerste complete versie van de app is er nog een onderzoek gedaan op gebruiksvriendelijkheid om zo de laatste knelpunten er nog uit te halen.

Actief bijhouden

De app werkt offline, daarmee worden data alleen op het apparaat van de gebruiker opgeslagen en kan de app ook zonder actieve verbinding worden gebruikt. We stimuleren gebruikers (met notificaties) hun dagboek actief bij te houden. Wanneer je de app in gebruik neemt worden er een aantal voorkeursvragen gesteld. Vanaf dat moment stelt de app dagelijks het dagboek af op de specifieke situatie van de gebruiker. Nadat de gebruiker twee weken het dagboek bij heeft gehouden, krijgt hij of zij het advies om naar de huisarts te gaan of om het dagboek periodiek opnieuw in te vullen. Het overzicht van de klachten en het advies verlaagt de drempel om het gesprek aan te gaan met de huisarts, en helpt ook om de klachten beter te kunnen verwoorden richting de huisarts.

Privacy by design

Als gebruiker wil je weten dat er veilig wordt omgegaan met jouw gegevens. We hebben ervoor gekozen de gegevens alleen op te slaan op het apparaat van de gebruiker. Dit heeft twee voordelen: we handelen de analyses af op het toestel van de gebruiker. De data hoeft hiervoor niet eerst naar een server te worden verzonden. De gegevens worden daarbij dus niet gedeeld met de Hartstichting of andere partners. Daarnaast werkt de app autonoom zonder afhankelijkheden van een internetverbinding, zodat het dagboek te allen tijde kan worden bijgehouden.

Case informatie

Greenberry

Maliebaan 50

3581 CS Utrecht

0302737424

info@greenberry.nl

Opdrachtgever

Hartstichting

Bekijk de andere case van Greenberry