Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Gemeentelijke website én multisite-platform

Gemeente Maastricht
01 december 2021
Overheid
Design, Digitale Transformatie, Website

Gemeente Maastricht

Een gemeentelijke website is het belangrijkste informatie- en dienstverleningsinstrument van een gemeente. Hoe beter ingericht, des te meer inwoners en ondernemers hun zaken zelf digitaal regelen. Dat vraagt om een goed product, maar ook om nauwgezet kwaliteitsbeheer. Met deze ambities vond de gemeente Maastricht in Betawerk een partner voor een langdurige samenwerking. Met het Drupal CMS realiseerden we een gemeentelijke website én multisite-platform voor het beheer van alle websites van de gemeente Maastricht.

Toegankelijke digitale dienstverlening

Een grote uitdaging van gemeenten is het digitaal ontsluiten van hun dienstverlening. Op een laagdrempelige en efficiënte manier, zodat iedereen zijn of haar zaken zelf kan regelen. De oude website droeg daar onvoldoende aan bij. We ontwierpen daarom de gemeentelijke website from scratch en stelden de eindgebruiker centraal. Het moet voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk zijn om zaken te regelen, relevante informatie te vinden en betrokken te zijn bij de internationale stad Maastricht. Door de nieuwe interface werkt het navigeren op de gemeentelijke site intuïtiever, wat de gebruikservaring ten goede komt. Die interface is mobile first ontworpen; ruim 65% van alle gebruikers bezoekt de site en regelt zaken via een mobiel apparaat.

Gebruikersonderzoek

Uitvoerig gebruikersonderzoek legde de basis voor onze aanpak. Die combineerden we met data-analyse van jaren aan websitebezoek aan de gemeentelijke website. Inclusie en digitale toegankelijkheid waren (en blijven) belangrijk thema\’s. De nieuwe gemeentelijke site is zodanig ontworpen dat deze ook goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. Deze voldoet aan alle wettelijke en maatschappelijke eisen omtrent inclusie en toegankelijkheid en stijgt wat dat betreft zelfs boven de landelijke benchmark uit. Met bijvoorbeeld de geïntegreerde voorleesfunctie helpen we ook slechtzienden, laaggeletterden en dyslectici aan de juiste informatie.

Grip op kwaliteit

Een overheid wil bovenal betrouwbaar zijn. Dat vraagt nogal wat van een organisatie, zoals de gemeente Maastricht waar meer dan honderd verschillende mensen inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor vele pagina’s en nieuwsberichten. In de oude situatie was deze verantwoordelijkheid onvoldoende georganiseerd en leunde op de betrokkenheid van ‘interne eigenaren’. Daardoor had de organisatie weinig grip op het kwaliteitsniveau van informatie en dienstverlening.

Dat losten we op door slim geautomatiseerd content management. Met periodieke prikkels helpen we interne eigenaren nu hun zaken up-to-date te houden. Managers krijgen met een dashboard en automatische rapportages inzicht in de actualiteit van hun content. Met een tool voor kwaliteitscontrole analyseren we daarnaast de toegankelijkheid van de inhoud: taalniveau, dode links, WCAG2.1-compliancy en meer. Naast de technische oplossing, hielpen we de gemeente Maastricht ook om dit organisatorisch te implementeren.

 

*WINNER! 🎉 De multisite van gemeente Maastricht heeft zilver weten te bemachtigen bij de Drupal Splash Awards in de categorie overheid! De Splash awards worden jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandse internet-projecten die met Drupal zijn gerealiseerd*

Case informatie

Betawerk

Smedestraat 2

6411 CR Heerlen

0455741181

info@betawerk.nl

Opdrachtgever

Gemeente Maastricht

Bekijk de andere case van Betawerk