Dutch Digital Agencies_Retargeting Website_Adoptimize

Automatisch passende content voor elke bezoeker

01 maart 2021

Samen maken digitale bureaus de wereld om ons heen steeds een beetje slimmer. ‘Verslimmen’ gaat niet over bits en bites, maar over het faciliteren van mensen en hun behoeftes. Maar hoe doen ze dat? In deze serie De Verslimmers cases laat een van de bureaus die zijn aangesloten bij Dutch Digital Agencies, zien hoe verslimming in de praktijk eruitziet.

DPG Media wilde de volgende stap in marketing automation zetten. In deze case vertelt Ate van der Meer van Snakeware hoe een nieuw software platform voor elke bezoeker automatisch passende content creëert op basis van real-time data.

DPG Media is het grootste mediahuis van Nederland, met merken die samen de hele maatschappij bedienen. Van de Volkskrant tot Autoweek, van de Margriet tot Trouw, van Libelle tot Donald Duck, het AD en vtwonen. DPG Media merken informeren, gidsen en entertainen 13,5 miljoen mensen per dag. Om belangstellenden een abonnement van een van de DPG Media merken op maat te kunnen verkopen, ging DPG Media op zoek naar een digitale partner om een volgende stap te nemen in marketing automation.

Dit paste ook geheel binnen de digitale strategie van DPG Media, vertelt Ate van der Meer, commercieel directeur en mede-oprichter van Snakeware. “Om abonnees te werven, ontwikkelde DPG Media, soms samen met externe bureaus, hele pagina’s met acties, flyers, brieven en tv-campagnes. Dat zijn tijdrovende en dure trajecten. Dat moest slimmer en efficiënter kunnen, vonden ze.”

Voortraject van een half jaar

Gedurende de selectie kwam Snakeware als hybride bureau meermaals bij DPG Media aan tafel. Van der Meer: “Snakeware bouwt al sinds 1995 mooie digitale oplossingen voor merken als Dirk van de Broek, DekaMarkt, Vomar, Batavus en Koga. Dat sprak DPG aan. Ook ontwikkelden we een eigen softwareplatform Snakeware.Cloud, voor het snel, veilig en schaalbaar bouwen en beheren van digitale producties. Dat gaf voor DPG Media de doorslag. Temeer omdat dit perfect paste binnen de ‘Best of Breed’ strategie.”

In het diepste geheim werkten DPG Media en Snakeware aan de ideale oplossing. Van der Meer: “Echte 1-op 1 marketing scrum je niet zomaar op een maandagochtend bij elkaar. We zijn – samen met DPG Media en een derde partij (Datanext) eerst om de tekentafel gaan zitten: Hoe matchen we al die data zo met onze software dat marketeers van DPG Media deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen inzetten? En hoe zorgen we ervoor dat de bezoeker direct het resultaat ziet? Een content item, banner of aanbieding moet direct verschijnen, niet na drie seconden.”
Dat voortraject duurde uiteindelijk een half jaar. Van der Meer: “We begonnen in 2018 en versie 1.0 was in 2019 af. Die tijd was nodig om het gebruiksgemak en de snelheid te krijgen die we wilden om een nieuwe manier van denken en werken rond MACH (Microservices, Api, Cloud, Headless) te introduceren. Marketeers zijn gewend om alles zelf in een CMS vorm te geven. De kracht van dit model is dat de juiste content automatisch op het juiste kanaal wordt getoond op basis van data. Daarop moesten ze leren vertrouwen.”

MADAM

De uiteindelijke oplossing kreeg de naam MADAM mee: Market Automation Digital Asset Manager. MADAM dat zowel werkt op Microsoft Azure als op Amazon Web Services, en gebruikmaakt van allerlei API’s, is in staat dynamische contentpagina’s te serveren. Het programma is via het Customer Data Platform gekoppeld aan diverse databronnen van DPG Media, waardoor het continu wordt gevoed met real-time data uit alle voor DPG Media relevante bronnen. Van der Meer: “Marketeers van de uitgeverij zetten de grote lijnen van de campagne uit en maken zelf de frontends op basis van de nieuwste frameworks. Door de MADAM APi aan te spreken en slimme algoritmen toe te passen, krijgen bezoekers echt relevante en persoonlijke aanbiedingen voorgeschoteld.”

“Door de combinatie van content en intelligentie kunnen we bezoekers de juiste advertenties tonen”

En dat is best revolutionair, aldus Van der Meer: “Normaal gesproken zijn content items, banners en aanbiedingen lang van tevoren uitgedacht. Dit systeem stelt marketeers in staat om te werken aan werkelijke 1-op-1-marketingcampagnes, op basis van actuele interesses van bezoekers. Ook kunnen zij de campagnes voortdurend optimaliseren, waarbij de inzichten versnellen. Het is een nieuwe en vooral slimme vorm van digitale dienstverlening die veel meer omvat dan alleen het bouwen van een website of koppeling. Met MADAM leveren we hele kleine micro services: slimme contentpagina’s, headers, banners, formulieren, footers die door de juiste datamatch instant naar het oog van de doelgroep wordt gebracht.”

Resultaat

En dat is niet alleen voor de mediawereld relevant. Van der Meer: “Door content en intelligentie tegelijk aan te bieden, kunnen we op ieder platform in iedere sector bezoekers matchen en hen de juiste advertenties tonen. De mogelijkheden zijn oneindig.”

Meer weten?

Bekijk ook de andere cases van Snakeware of neem contact op met Ate van der Meer

Lees ook de andere Verslimmers cases:

‘De Verslimmers’ is een serie over de manier waarop Nederlandse digitale bureaus de wereld om ons heen steeds een beetje slimmer maken. Alle artikelen in de serie zijn ook verschenen op Emerce.

De Verslimmers deel 1: Verhalen laten Chicago bewoners nadenken over infrastructuur (CLEVER°FRANKE)
De Verslimmers deel 2: Digitaal spelbord helpt jeugdhulpverleners bij besluitvorming (Greenberry)
De Verslimmers deel 3: Content op maat voor elke bezoeker (Snakeware)
De Verslimmers deel 4: Gamification helpt jonge gedetineerden te praten over morele dilemma’s (Kaliber)
De Verslimmers deel 5: App voorkomt lege binnenvaart (Swis)
De Verslimmers deel 6: Digitalisering van een 128 jaar oude drukkerij (Redkiwi)
De Verslimmers deel 7: Mibo videochatapp maakt van videobellen een interactieve ervaring (Q42)
De Verslimmers deel 8: Hoe NS de OV-fiets innoveerde (INFO)
De Verslimmers deel 9: Happi app geeft patiënten weer grip over hun ziekte (E-sites)
De Verslimmers deel 10: Van Gogh Worldwide: Data van ruim 1000 kunstwerken op één platform